У відповідь на голодування та протести: що українські чиновники обіцяють шахтарям

Читать на русском
Вчора шахтарі оголосили голодування в будівлі Міністерства енергетики України. Слово і Діло розбиралося, що чиновники обіцяють гірникам.

Минулого тижня в Донецькій області припинили роботу всі чотири шахти, що входять до складу ДП «Селідоввугілля». Гірники, які там працювали, почали протест із вимогою погасити заборгованість із зарплати. А вчора шахтарі прийшли до будівлі Міністерства енергетики і вугільної промисловості й оголосили голодування.

В Україні це вже не перший випадок, коли шахтарі страйкують і оголошують голодування через великі борги із зарплати. Уряд з року в рік обіцяє ці борги виплатити й виділяє додаткові кошти, проте їх усе одно недостатньо. «Слово і Діло» сьогодні аналізувало, що українські політики обіцяють шахтарям.

У 2016 році голова Міненерго Ігор Насалик обіцяв шахтарям погасити борги із зарплати до 28 серпня. Для цього Кабінет міністрів України перерозподілив видатки держбюджету, передбачені на відомство й виділив додаткові 200 млн грн. Незважаючи на те, що 26 серпня Насалик повідомив про перегляд цін на вугільну продукцію, що має гарантувати своєчасний розрахунок із шахтарями, через кілька днів гірники шахти «Нововолинська» вийшли на протест через невиплачену зарплатню. За словами директора шахти Сергія Кожушкіна, в міністерстві повідомили, що гроші будуть, і заявили про проблеми з виділенням бюджетних коштів.

Згодом Насалик пообіцяв ліквідувати заборгованості із заробітної плати шахтарям до січня 2017 року: «Як я обіцяв, так ми і зробимо: до 1 січня заборгованості практично не буде – зарплата буде виплачуватися день у день». Наприкінці грудня 2016 року в бюджеті перерозподілили 450 млн грн для часткового покриття витрат із собівартості вугільної продукції, в результаті чого Державна казначейська служба України здійснила платежі для виплати зарплати працівникам державних шахт у повному обсязі.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вирішив підвищити безпеку на шахтах і минулого року обіцяв виділити на це 200 млн грн. Станом на кінець грудня була передбачена й розподілена на вугільних підприємствах половина цих коштів.

До речі, цю обіцянку прем'єр дав після того, як на шахті «Степова» на Львівщині стався вибух, у результаті якого 8 людей загинули й більш ніж 20 отримали поранення. Після інциденту голова місцевої обладміністрації Олег Синютка запевнив, що сім'ям загиблих нададуть матеріальну допомогу. Уряд виділив близько 600 тис. грн кожній родині, крім того, з обласного бюджету мають виплатити ще по 100 тис. грн.

Збитковість українських шахт – ще одна проблема, з якою постійно бореться уряд. Насалик обіцяв, що в 2017 році збитковість вугледобувних підприємств буде скорочена до 400 млн грн. Поки невідомо, чи вийшло Міненерго на цю цифру, але, за словами Насалика, до осені цього року в Україні вже не буде жодної збиткової шахти.

«Уже до кінця цього року (2017 – ред.) 70% шахт будуть беззбитковими, а 50% – прибутковими. Це притому, що шахти почнуть розраховуватися за електроенергію, за яку вони не розраховувалися два роки, і які можуть розглянути можливість підняття заробітних плат, у тому числі шахтарів ... Я можу твердо сказати, що через рік і два місяці в нас не буде жодної збиткової шахти», – запевнив міністр.

Олег СинюткаНародний депутат України
Синютка пообіцяв підвищити заробітну плату працівникам шахти «Надія»Сказано 8 червня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Відзначимо, що в 2016 році Насалик хотів виставити на приватизацію беззбиткові шахти, проте з огляду на те, що таких не знайшлося, свою обіцянку він не виконав. При цьому, згідно з програмою уряду, Гройсман зобов'язаний ліквідувати або консервувати неприватизовані шахти. Цього року Верховна Рада вже ухвалила законопроект «Про приватизацію державного майна».

Крім того, голова Міненерго обіцяв, що після закриття шахт люди не залишаться без роботи, в Україні будуть створені адаптаційні програми, які допоможуть колишнім шахтарям змінити профіль роботи. А роком раніше тоді ще міністр соціальної політики Павло Розенко заявив, що гірники отримають допомогу в разі закриття державних шахт. За його словами, втратившим роботу, може бути виплачена компенсація в розмірі від 20 до 50 мінімальних зарплат.

Нагадаємо, в січні 2018 року видобуток вугілля в Україні скоротився на 27,3% порівняно з аналогічним періодом 2017 року – до 2,66 млн тон.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: