Україна готова визнати частину провини за Волинську різанину – Клімкін

Читать на русском
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що готовий піти на компроміс з польською владою у визнанні вини окремих українців за Волинську різанину.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що готовий піти на компроміс з польською владою у визнанні вини окремих українців за Волинську різанину.

Про це він заявив на прес-конференції міністрів закордонних справ України і Данії в середу, 21 лютого, пише «Слово і Діло».

Як Україні відповісти на спроби поляків воювати з «бандерівщиною»?Польський президент підписав закон, що передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду бандерівської ідеології. Як реагувати Україні, міркували експерти.

Разом з тим, голова МЗС України адресував питання полякам, чи готові вони на кроки у відповідь.

«Як я завжди кажу нашим польським друзям, я готовий визнати провину окремих представників України або підрозділів у тому, що вони робили на Волині. А ви готові те ж саме зробити? Я готовий прихилити коліно перед жертвами польської національності, а ви готові?..», - додав він.

Клімкін наголосив, що минуле не можна переписати, але можна усвідомити шляхом діалогу.

«У нас є минуле, яке мало дуже позитивні моменти і дуже трагічні сторінки. І це минуле не можна переписати шляхом прийняття законів, це минуле можна зрозуміти і усвідомити тільки шляхом історичного діалогу. Ми за цей історичний діалог», - сказав міністр.

Міністр вважає, що політичні маніпуляція спірних моментів історії може завести в глухий кут.

«Пам'ять і сприйняття цієї пам'яті може бути або загальним, або ми будемо грати в політичні ігри, намагаючись побудувати свою власну історичну реальність шляхом законів», - пояснив Клімкін.

Нагадаємо, в Польщі опозиція представила поправки до «антибандерівського» закону.

Конституційний суд Польщі може зважити на побоювання українців щодо змін до закону про Інститут національної пам'яті і дещо змінити його.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: