Острів Льовочкіної. Суд відмовився переглядати справу

Читать на русском
Верховний суд відмовив у допуску до провадження справи про витребування 3,2 га землі в Юлії Льовочкіної за скаргою прокуратури Київської області.

Верховний суд відмовив у допуску до провадження справи про витребування 3,2 га землі в Юлії Льовочкіної за скаргою прокуратури Київської області.

Як інформує «Слово і Діло», про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу Верховного суду від 6 лютого.

Рішення ухвалила колегія у складі суддів Наталії Антоненко, Валентини Журавель та Василя Крата.

Як відомо, в 2014 році народний депутат Юлія Льовочкіна оформила у власність 3,2 га землі біля річки Козинка Обухівського району Київської області. Цю землю вона купила в людей, яким у 1998-2014 роках ділянки виділила Козинська селищна рада.

У травні 2014 року прокуратура звернулася з позовом про визнання недійсними рішень щодо передачі землі, їх скасування та витребування ділянки у власність держави. На думку прокуратури, ця земля належить до водного фонду й була незаконно, з перевищенням повноважень, передана для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Справа Льовочкіна: які перспективи розслідування та чого чекати від опозиціїНАБУ відкрило справу щодо корупційних діянь нардепа Сергія Льовочкіна. В ситуації розбиралися експерти.

У липні 2016 року суд на прохання юриста Льовочкіної призначив експертизу, щоб з'ясувати, чи належить ділянка до водного фонду та чи є островом. Київський науково-дослідний інститут судових експертиз дійшов висновку, що це земля громадської та житлової забудови, а не водного фонду.

14 червня 2017 суд у позові прокуратури відмовив. У серпні Апеляційний суд Київської області залишив це рішення без змін. У вересні 2017 року Вищий спецсуд відмовив у відкритті касаційного провадження за скаргою.

Прокурор подав заяву до Верховного суду, в якій зазначив, що Вищий спецсуд неоднаково застосовує ті самі норми матеріального права. Для цього прокурор посилався на ухвали суду за 2013-2017 роки у схожих справах.

Однак суд зауважив, що в цих справах суд встановив різні фактичні обставини. Зокрема, в рішеннях, на які посилається прокурор, встановлено, що спірні ділянки належать до водного фонду, а не громадської та житлової забудови. Відтак ці справи не можна вважати тотожними.

Як відомо, на землі, придбаній Льовочкіною, в останні роки активно велися будівельні роботи.

У грудні 2016 року народний депутат зареєструвала право власності на житловий будинок із господарськими будівлями та спорудами. Загальна площа володіння – 5896 кв. м. У своїй е-декларації Льовочкіна оцінила об’єкт у понад 36 млн грн.

Нагадаємо, в Антикорупційному бюро України почали перевірку купівлі депутатом від ОБ Сергієм Льовочкіним будинку у Франції.

Як відомо, провадження щодо Льовочкіна було розпочате САП за зверненнями нардепів Мосійчука та Рабіновича ще 26 травня цього року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: