Справа Льовочкіна: які перспективи розслідування та чого чекати від опозиції

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Інформація про аномалії в декларації Льовочкіна з’являлася неодноразово й давно. Це вже є підставою порушувати кримінальне провадження за антикорупційними статтями з боку НАБУ. Поки ситуація має технічний характер.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Канєвський, оцінюючи інформацію про те, що НАБУ відкрило кримінальне провадження проти Сергія Льовочкіна.

«Відкриття кримінального провадження нічого не означає, тому що в рамках кримінального провадження має збиратися база, чи дійсно Сергій Льовочкін незаконно збагачувався або щось приховав у декларації в межах України чи поза ними. На такий збір доказів, дослідження, як показує практика, може піти від року й більше», – констатував Канєвський.

Експерт зауважив, що навіть якщо припустити, що всі докази зібрані, виникне питання із судом.

«Якраз у НАБУ чи не щодня самі повторюють, що Антикорупційне бюро не може працювати в чинній правовій системі, тому що суди фактично саботують справи НАБУ, блокують, а деякі – розглядають понад рік», – підкреслив фахівець.

«Таким чином, навіть якщо знайдуть якісь порушення, Льовочкін матиме ще рік, а може, й два, щоб залишити межі України, як до нього це зробили Оніщенко та Клюєв», – додав Канєвський.

На його думку, «Опозиційний блок» зараз, скоріш за все, займе позицію політичних жертв.

«Зараз вони і на міжнародній арені, і в Україні продукуватимуть ідею, що їх як опозицію переслідують, тиснуть за непопулярну оцінку дій влади. Льовочкін і компанія використовуватимуть цю справу для збирання політичних балів», – пояснив політолог.

При цьому експерт уточнив, що справа проти Льовочкіна зовсім не означає, що АП більше не потрібні голоси опозиції.

Сергій ЛьовочкінНародний депутат України

«Окрім Льовочкіна, у влади є й інші важелі впливу на «Опозиційний блок», – резюмував Гліб Канєвський.

Нагадаємо, раніше в «Опоблоці» заявили про стеження за Льовочкіним. Сам нардеп назвав справу проти себе атакою на політичних опонентів.

За даними «Слова і Діла», Сергій Льовочкін дав 44 обіцянки, більшість з яких отримали статус «не виконано». Загальний показник рівня відповідальності народного депутата – 14%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: