Миротворці на Донбасі: Лукашенко назвав умови

Читать на русском
У разі домовленостей між президентом України Петром Порошенком і російським лідером Володимиром Путіним Білорусь готова виконувати миротворчу роль у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

Білорусь готова направити на Донбас миротворців за відповідної домовленості між президентом України Петром Порошенком і російським лідером Володимиром Путіним.

Про це заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко, повідомляє БЕЛТА в неділю, 18 лютого, пише «Слово і Діло».

Полторак обіцяє залучити миротворчу місію ООН на ДонбасСказано 15 листопада 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

За словами Лукашенка, якби Білорусі доручили зіграти якусь роль у врегулюванні конфлікту на Донбасі, то Мінськ виконував би все необхідне, не займаючи чиєїсь позиції.

«Я навіть говорив обом президентам, Порошенку і Путіну: ви не розраховуйте на те, що я чийсь буду. Я буду чітко виконувати те, про що ви, два президенти, домовитеся: стати між - я стану, домовитеся вивести 10 тисяч озброєних сил Білорусі - ми поставимо їх на кордоні, де ви скажете», - заявив білоруський президент.

При цьому, за його словами, він не може зробити того, про що президенти України і Росії не домовляться. Лукашенко додав, що «така позиція Білорусі - чесна і щира». «В іншому випадку з нашої миротворчості толку не буде, якщо ми займемо чиюсь позицію», - продовжив президент Білорусі.

Що може змусити РФ піти на поступки в питанні миротворців?Секретар РНБО заявив про те, що закон про реінтеграцію не виключає військового сценарію для Донбасу, хоча більш прийнятним є дипломатичний шлях і вирішення питання з миротворцями. Про врегулювання конфлікту й торги з РФ щодо блакитних касок розповіли експерти.

Він також повідомив, що ще в перший рік конфлікту на Донбасі Білорусь направила свої пропозиції щодо врегулювання, але в Євросоюзі їх не прийняли. «І я зараз вважаю, що багато європейців зацікавлені в цьому конфлікті, як би вони себе не наряджали в миротворців. Якби прийняли - був би варіант. Сьогодні повернулися до половинчастого варіанта того, що я пропонував: давайте і білорусів включимо (це НАТО пропонує ), тому що їм нібито довіряє Росія», - заявив Лукашенко.

Нагадаємо, міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну не вдалося домовитися із главою МЗС Росії Сергієм Лавровим про присутність міжнародних миротворців на Донбасі.

Як повідомлялося, шведські миротворці готові відправитися на Донбас.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: