У Львові демонтують стелу радянського Монумента Слави

Читать на русском
У Львові найближчим часом почнуть роботи з демонтажу 30-метрової стели Меморіалу Слави на вулиці Стрийській.

У Львові найближчим часом почнуть роботи з демонтажу 30-метрової стели Меморіалу Слави на вулиці Стрийській.

Як пише «Слово і Діло», про це інформує Zaхid.net із посиланням на заступника міського голови Львова Андрія Москаленка.

Український пам'ятник потрапив до Книги рекордів ГіннесаГранітний пам'ятник, встановлений на території етнографічного комплексу Фрумушика-Нова в Тарутинському районі Одеської області, офіційно визнали найвищою в світі статуєю чабана.

«Галицька районна адміністрація при обстеженні виявила, що частина елементів конструкції цього комплексу перебуває в аварійному стані. Ми замовили дослідження Львівській політехніці про стан ключових конструкцій і, згідно з висновками, загальний стан опорних конструкцій аварійний, і вони підлягають демонтажу», – заявив Москаленко.

Меморіал складається з трьох елементів: тридцятиметрового бетонного пілона, облицьованого гранітною плиткою, бронзової центральної групи та масивної залізобетонної стели, центр ансамблю складає скульптурна група з фігур радянського воїна та Батьківщини-матері.

За словами Москаленка, демонтажні роботи планують розпочати цієї весни, точна вартість протиаварійних робіт поки невідома.

Нагадаємо, раніше представники правих організацій розбили плити й напис «Переможцям над нацизмом» на Монументі Слави. Замість відбитого напису активісти фарбою написали «Пам'ятник окупантам».

За інформацією Українського інституту національної пам'яті, Монумент Слави є «пам'ятником, присвяченим опору й вигнання нацистських окупантів з України, а тому, відповідно до закону, не є символікою комуністичного тоталітарного режиму й не підлягає обов'язковому демонтажу».

Раніше Кабмін розширив список пам'яток національного значення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: