Кабмін розширив список пам'яток національного значення

Читать на русском
Будинок промисловості (Держпром), розташований на площі Свободи в Харкові, став пам'ятником національного значення.
Будинок Державної промисловості (Держпром). Харків

Будинок промисловості (Держпром), розташований на площі Свободи в Харкові, став пам'ятником національного значення.

До Державного реєстру нерухомих пам'яток України внесли вісім нових об'єктів культурної спадщини національного значення. Відповідну постанову Кабінет міністрів ухвалив на засіданні 25 січня, повідомляє «Слово і Діло».

Харківський Будинок промисловості (Держпром) вважається найбільшою в світі будівлею в конструктивістському стилі. До списку також включили чотири об'єкти в Києві: будівлю музею старожитностей і мистецтв, Будинок іподрому, караїмську кенасу (молитовний будинок – ред.), а також будинок, де жив авіаконструктор Ігор Сікорський із родиною.

У Дніпрі пам'яткою національного значення стала будівля міської садиби XIX століття, де народилася філософ Олена Блаватська й жила династія Фадеєвих. До реєстру також включили будинок для спостереження за рухом на Дніпрі, збудований у другій половині XVIII століття в Кременчуці, та вартову вежу кінця XIX століття в селищі Веселе Херсонської області.

В уряді нагадали, що в 2017 році Міністерство культури України розблокувало наповнення Державного реєстру нерухомих пам'яток. За рік до нього внесли 15 пам'ятників у категорії національного значення та 1419 – у категорії місцевого значення. За останні роки рішення про занесення до Держреєстру пам'яток національного значення ухвалювалося лише двічі – в 2009 та в 2012 роках. Зараз у реєстрі 906 пам'яток.

Раніше в Україні збиралися запустити перший онлайн-реєстр порятунку об'єктів культурної спадщини.

Також єдину інформбазу пам'яток культурної спадщини планували створити в Києві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: