Розстріли на Майдані: як використовують версію про «грузинський слід»

Читать на русском
Павло Диканьадвокат Небесної сотні

Важко займати якусь однозначну позицію. Але те, що Саакашвілі вислали й він не надав свідчень, зашкодило об'єктивному розслідуванню.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів адвокат сімей Небесної Сотні Павло Дикань, оцінюючи версію з «грузинським слідом» у справі про розстріли на Майдані.

«Важко займати якусь однозначну позицію. Могли би бути фактом свідчення Саакашвілі, де б він сказав чи щось спростував, тобто знайомий він чи ні, що дійсно відбувалося, чи були якісь замовлення, чи привозив він когось, але найближчим часом ми нічого не почуємо. Ті, хто роблять якісь заяви, верифікувати їхні свідчення через відеодопит неможливо. Підтвердити чимось іншим – також неможливо», – зазначив Дикань.

Експерт не виключив, що це свого роду навмисне вкидання з метою привнести в розслідування певну думку щодо так званих снайперів.

«Припустимо, люди з країни, з якою в України немає угоди про взаємну видачу злочинців, заявляють про скоєння злочину, про щось свідчитимуть, а ми при цьому не маємо можливості ці свідчення перевірити. Наприклад, чи були вони взагалі в цей час в Україні, тому що вони ж заявляли, що в'їжджали за підробленими паспортами. Є питання, наприклад, якими телефонами вони користувалися, де в цей час перебували. Це також неможливо перевірити», – пояснив адвокат.

На його думку, це радше фейк, який використовуватиметься з метою відволікання уваги від процесу та створення певних переваг для обвинувачення.

Крім того, адвокат підкреслив, що потерпіла сторона чекала, що Саакашвілі надасть свідчення.

Треті роковини розстрілу Майдану: головні невиконані обіцянки політиківУ треті роковини кривавих подій Революції гідності «Слово і Діло» пригадує невиконані обіцянки постмайданної влади.

«Можливо, його вислали й не цілеспрямовано напередодні свідчень, але це точно ілюстрація повної нездатності функціонування охоронців. Тому що одні працюють в одному напрямку, інші – в зворотному», – додав він.

Департамент спеціальних розслідувань був зацікавлений у тому, щоб Саакашвілі надав свідчення, уточнив адвокат.

«Прикордонна служба швидко організувалася й вислала Саакашвілі. Незрозуміло, в чому була необхідність. Очевидно, що, по-перше, це шкодить розслідуванню. По-друге, незрозуміло, як можна людину, проти якої в Україні порушили кримінальне провадження, висилати з країни, якщо вона має нести відповідальність. Об'єктивному розслідуванню справ 20 лютого це зашкодило», – резюмував Павло Дикань.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розповіли, хто з українських політиків і коли обіцяв покарати всіх причетних до кривавих подій на Майдані.

Як відомо, італійський інтернет-портал Gli Occhi Della Guerra опублікував фільм-розслідування, в якому кілька людей, що говорять грузинською мовою, стверджують, що в лютому 2014 року перебували в Україні в команді снайперів, завданням яких була стрільба по протестувальниках. Двоє героїв сюжету стверджують, що були пов'язані з екс-президентом Грузії.

Раніше Саакашвілі раніше назвав повідомлення італійських ЗМІ про появу грузинського батальйону в лютому 2014 року на Майдані провокацією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: