Афери Одеської мерії: чи можливе звільнення Труханова

Читать на русском
Католик Ярослав

Річ у тім, що вже близько 40 днів мер Одеси відсутній на робочому місці, при цьому знаходячи різні причини для продовження відпочинку: відрядження, відпустка за власний рахунок.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ярослав Католик, оцінюючи ситуацію з одеським мером.

Афери одеської мерії

«Підозра НАБУ стосується «справи Краяна». Йдеться про купівлю приміщень заводу «Краян» за завищеними цінами для потреб міської влади. Спочатку сама будівля була придбана тодішнім власником «Краяна» в 10 разів дешевше, а місту його продали в 10 разів дорожче. При тому, що там був зроблений суто косметичний район», – зазначив Католик.

Окрім Труханова, підозру вручили й чотирьом його підлеглим, які також весь час перебувають за кордоном, уточнив політолог.

Однак, на думку експерта, незважаючи на всі ці фактори, питання про звільнення Труханова не стоїть із багатьох причин.

«Перший варіант – прогули. За прогули звільнити його не вийде. Звільняє начальник, а мер є першою особою міста. Другий варіант – дві третини голосів депутатського корпусу. Але й це нереальний варіант, тому що Труханов працював у чіткій і зрозумілій зв'язці з депутатами. Вони перебувають в одній партії – «Довіряй справам», – додав він.

До того ж є соратники й в інших партіях, які хоч і йшли на вибори від інших проектів, але всі розуміли, що це люди Труханова, підкреслив експерт.

«У них у всіх переважна більшість у міськраді. Лише завдяки такій спайці стала можливою і ця афера з «Краяном», і багато інших», – пояснив він.

Відставку Труханова здійснити не вийде, депутати також зав'язані на аферах. В принципі, взагалі складно уявити, що має відбутися, щоб Труханова зняли з посади.

На його думку, всі варіанти зі зняттям Труханова виглядають нереалістичними.

Звільнення Труханова: варіанти

«Депутати можуть знімати мера, якщо він порушує закони, права та інтереси громадян. Це буде або суд, або комітет ВР. Якщо навіть це й буде, то вироку – як у суді, так і у ВР – домагатимуться дуже довго. Та й не факт, що суд встановить, що це провина самого Труханова», – наголосив політолог.

За його словами, також у законі про місцеві вибори з'явився механізм – народне відкликання, але реалізувати його також майже неможливо.

«За великим рахунком, це ті ж самі вибори, на яких виборцям потрібно визначитися з відповіддю, залишати його чи знімати. Запустити таку процедуру нереально, зважаючи, що все зав'язано на мерії. Якщо мерія не захоче дозволити так званий референдум, він не буде проведений», – уточнив він.

На його думку, найбільш реальним варіантом виглядає рішення суду, в якому Труханова визнають винним у вчиненні кримінального правопорушення.

НАБУ повідомило про підозру меру Одеси Труханову: реакція соцмережМеру Одеси Геннадію Труханову повідомили про підозру, однак чиновника немає в Україні з кінця грудня минулого року.

«Або ж визнання його винним у вчиненні адміністративного корупційного правопорушення. Якщо це рішення набуде чинності, на цій підставі можна подавати документи до територіальної комісії, щоб достроково припинити повноваження мера», – додав експерт.

Чи буде це зроблено – велике питання, оскільки, по-перше, потрібно довести провину, а по-друге, Труханов обов'язково подаватиме апеляцію, підкреслив він.

«Ця справа тягнутиметься дуже довго. Поки що передумов, щоб ситуація в Одесі змінилася, немає», – констатував фахівець.

Альтернативний вибір

«В Одесі немає єдиного опонента, який міг би протиставити себе Труханову й міг би мати реальні шанси на перемогу. Одного активного лідера, який би заздалегідь себе розкручував, міг би запропонувати свою кандидатуру, а головне – запропонувати свою команду, що керуватиме містом, немає. А самому там робити нічого», – продовжив він.

За його словами, сподіватися на те, що в Одесі найближчим часом зміниться ситуація, немає підстав.

«Та й поки Труханова немає, завжди є заступники, які ведуть справи. Якщо повноваження мера будуть достроково припинені, секретар ради має подати протягом п'яти днів звернення до ВР, а там протягом двох місяців мають розглянути його й призначити нові вибори в Одесі. Це все фантастичні сценарії», – резюмував Ярослав Католик.

Як відомо, мера Одеси Геннадія Труханова затримали в аеропорту «Бориспіль».

Як відреагували соцмережі на вручення підозри одеському меру – в нашому огляді.

За даними «Слова і Діла», рівень відповідальності Труханова – 40%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: