Екс-депутат Держдуми розповів, звідки в Януковича мільярд

Читать на русском
Колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов заявив, що екс-президент-утікач Віктор Янукович отримав 1 мільярд доларів за відмову України від асоціації з Євросоюзом.

Придбання Росією українських державних облігацій було схемою з підкупу сім'ї екс-президента Віктора Януковича, щоб він відмовився від підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов заявив під час допиту на судовому засіданні у справі про держзраду Януковича, пише «Слово і Діло» з посиланням на УНІАН.

Чому суд у справі Януковича можуть затягнути до 2019 року?Оболонський райсуд Києва продовжив розглядати справу про держзраду екс-президента України Віктора Януковича. Цього разу на допиті побував Валентин Наливайченко.

За його словами, через схему придбання Росією українських державних облігацій саме Янукович і його родина отримали вигоду в 1 млрд дол., і це був прямий підкуп, оскільки було поставлене завдання безпосередньо підкупити сім'ю Януковича.

Адвокат екс-президента Віталій Сердюк перебив Пономарьова й заявив, що колишній російський депутат обманює, оскільки гроші за облігації отримала Україна як держава, а не Янукович.

На це екс-депутат Держдуми відповів: «Я вам подарую підручник економіки, там усе про це написано». Він додав, що через певні схеми син Януковича Олександр отримав можливість збагатитися на фондовому ринку за допомогою цієї угоди з облігаціями.

«Це все зробили для того, щоб Янукович відмовився від підписання асоціації», – наголосив він.

Також Пономарьов розповів, що спочатку в Кремлі не планували анексувати Крим, а хотіли задіяти осетинський сценарій, за якого Крим проголошує незалежність, а Росія згодом визнає цю незалежність. Він пояснив, що так планували, оскільки ще в 2004 році Конституційний суд РФ роз'яснив, що до складу Російської Федерації не можуть входити частини інших країн, а лише цілі країни. Однак, за словами російського політика, потім усе ж вирішили захопити півострів шляхом анексії.

Крім того, він заявив, що лист Януковича до президента РФ Володимира Путіна з проханням ввести війська в Україну зіграв ключову роль в анексії, оскільки це була спроба легітимізувати анексію в Росії. Наслідком листа екс-президента було звернення Путіна до Ради Федерації з проханням дозволити йому ввести російські війська на територію України на прохання Януковича.

Нагадаємо, в справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича в Оболонському районному суді Києва наступного тижня планують допитати президента Петра Порошенка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: