Прем'єр Польщі порівняв Хмельницького з Гітлером: реакція соцмереж

Читать на русском

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький у своїй промові порівняв Богдана Хмельницького з Адольфом Гітлером. Що про це думають у соціальних мережах – у матеріалі Слова і Діла.
Матеуш Моравецький

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький днями під час свого виступу процитував слова єврейського рабина, який поставив Богдана Хмельницького в один ряд із Гітлером та Гіммлером.

У своїй промові на тему відносин польського та єврейського народів прем'єр зазначив, що в єврейській історіографії повстання Богдана Хмельницького порівнюється практично з Голокостом.

«Для наших сусідів Хмельницький – це національний герой, а для нас той, хто зробив перший акорд загибелі Речі Посполитої», – заявив він.

«Слово і Діло» з'ясовувало, що з цього приводу думають у соціальних мережах.

«Заява польського прем'єра не лише дасть вектор дій полякам, а й спровокує українців. Спіраль конфлікту виведена на новий рівень і це дуже сумно. Стримана, але принципова відповідь на цей випад буде мудрістю. Але дасться вона важко. Набагато простіше уявити, як згадається все – Перемишль, Холм, Андрусівське перемир'я тощо», – написав представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба.

«Влада Польщі робить усе для того, щоб розбудити в душах українців темні почуття щодо поляків і реанімувати старі образи, якими прекрасно користуватиметься Росія», – вважає Василь Музика.

«Згоден, Богдану більш ніж є за що дорікати в цьому питанні. Але. Ми вже почули про Хмельницького, про Бандеру, про німецькі табори смерті та радянське панування. Прекрасно. Соромлюся запитати, про Тешин будемо слухати? Чи якось іншим разом?», – написав блогер Макс Бужанський.

«Про польські злодіяння та утиски не згадали, а про Богдана згадали. Хоча він був не кращим, але й не гіршим за поляків. Часи були такі», – написав Володимир Воля.

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки до закону про Інститут національної пам'яті, які запроваджують кримінальне переслідування за використання формулювання «польські табори смерті» та заперечення геноциду польського народу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: