Польський прем'єр порівняв Хмельницького з Гітлером

Читать на русском
Новий польський прем'єр Матеуш Моравецький зробив заяву про злодіяння Богдана Хмельницького проти євреїв.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький процитував слова єврейського рабина, який поставив Богдана Хмельницького в один ряд з Гітлером і Гіммлером як найбільших злочинців проти євреїв.

Про це Моравецький говорив у неділю, 11 лютого, під час зустрічі в публічній бібліотеці із жителями Холма, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на The Leopolis News.

Закон про «бандеризм»: чи є загроза та що змусить схаменутися польську владу?Польська опозиція готує альтернативу закону про бандеризм, а голова польського МЗС висловив надію на врегулювання відносин з Україною. Оцінили ситуацію експерти.

Як повідомляється, головною темою виступу глави Ради міністрів Польщі була історія непростих взаємин польського і єврейського народу протягом століть.

У цьому контексті Матеуш Моравецький, розповідаючи про гоніння євреїв у середні століття, зазначив, що в єврейській історіографії повстання Богдана Хмельницького прирівнюється практично до Голокосту.

Моравецький у своєму виступі навів слова одного з рабинів, який, нібито, під час недавньої конференції в м. Торунь поставив Хмельницького в один ряд з Гітлером і Гіммлером. Моравецький підкреслив, що на певні речі можна дивитися з різних перспективи.

«Для наших сусідів Хмельницький - це національний герой, а для нас - той, який зробив перший акорд загибелі Речі Посполитої», - зазначив глава польського уряду.

Польський прем'єр також розповів історію про облогу Львова військами Хмельницького, під час якої містяни відмовилися, нібито, на вимогу гетьмана видати йому міщан-євреїв.

Раніше Петро Порошенко заявив, що ухвалений у Польщі закон про Інститут національної пам'яті, яким передбачена кримінальна відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків, містить неприйнятні оцінки.

Нагадаємо, Сенат Польщі без змін підтримав оновлений законопроект про Інститут національної пам'яті, який, серед іншого, передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: