Закон про «бандеризм»: чи є загроза та що змусить схаменутися польську владу?

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Ситуація з Польщею складна, може йтися вже про загострення відносин між країнами. Політика правлячої партії, в тому числі в Сеймі, та позиція президента викликають лише жаль.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики і міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи ситуацію між Польщею та Україною в зв'язку з ухваленням закону про «бандеризм».

«Польсько-український конфлікт іде на користь нашим північним сусідам, але робити кардинальні висновки рано. Так, є момент загострення, але хочеться вірити, що це не «червона лінія» у відносинах, а просто негативний епізод, який потрібно пережити і йти далі», – зазначив Пашков.

За його словами, потрібно розуміти, що закон сам по собі не викарбуваний на мармурі, грубо кажучи.

Практика – найкращий критерій істини. У ситуації з Польщею можуть бути різні варіанти, тим більше, що готується альтернативний документ.

«Є ще в Польщі здорові сили, які вважають, що ситуацію потрібно повернути в інше русло», – уточнив експерт.

На його переконання, закон про «бандеризм» є продукт суто певної політичної кон'юнктури, тимчасовим явищем.

«Нам краще не загострювати ситуацію. Просто потрібно чітко заявити свою позицію й шукати шляхи пом'якшення, наскільки це можливо. Навряд чи закон становитиме якусь серйозну загрозу. Річ не в тому, що він не запрацює на практиці, а в тому, скільки прецедентів буде та чи будуть узагалі, чи будуть затримання українських громадян, а особливо, чи будуть публічні процеси», – додав Пашков.

Він підкреслив, що в такому разі це знайде негативний резонанс не лише в Польщі, а й у світі.

Сенат Польщі ухвалив закон про «бандеризм»: реакція соцмережУ Польщі ухвалили закон про заборону бандерівської ідеології. Що про це думають у соціальних мережах – у матеріалі Слова і Діла.

«І це вже стане серйозним запалом, буде негативна реакція світової спільноти, що змусить польську владу схаменутися. Навряд чи їм це потрібно», – пояснив фахівець.

На його думку, закон про «бандеризм» більшою мірою є декларативно-номінальним.

«Він має, звичайно, пряму дію, юридичну, кримінальну, тому Україні потрібно враховувати це, ставитися з пересторогою, роз'яснити, як поводитися на території Польщі, але ситуація несприятлива не лише для українців, а й для поляків. До того ж у самій Польщі визнають, що близько мільйона українських робітників рухають польську економіку. Тому навряд чи поляки кардинально рубатимуть гілку, на якій сидять», – резюмував Михайло Пашков.

Раніше повідомлялося, що польська опозиція готує альтернативу закону про «бандеризм».

Нагадаємо також, що США та Німеччина відреагували на підписання Польщею скандального закону.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: