Антикорупційний суд: чому владі доведеться піти назустріч Заходу

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

В української влади немає альтернативи. У нас приблизно такі варіанти: перший – піти на зустріч Заходу й зробити повністю антикорупційний цикл, другий – хитрувати й посваритися із Заходом. Третього варіанту немає, а другий – неможливий.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи претензії Заходу до боротьби з корупцією, створення антикорупційного суду та позицію України.

«Річ у тім, що в разі, якщо влада вирішить не дослухатися до вимог Заходу, ми фактично залишаємося віч-на-віч із Росією. Ані Китай, ані Саудівська Аравія, ніхто допомагати не буде ані просто підтримкою, ані практично – фінансово чи технологіями. Росія, як би там не було, стримується через дію санкцій. Коли в БПП говорять, що Україна позичатиме кошти в Китаю та ОАЕ, – це абсурд. Якщо скасувати санкції, то ми боротимемося самі в лісах, грубо кажучи», – зазначив Краснопьоров.

У боротьбі з корупцією владі схитрувати не вдасться, тому що на Заході немає структур, які готові були б заплющувати очі на корупцію й продовжувати давати кошти Україні.

«Зараз у владі хоч і є супротив антикорупційному циклу, але ніхто не дасть розхитати внутрішню кризу в країні. Це, можливо, й цікаво окремим політикам, наприклад, Тимошенко, але й вона їздить не до Китаю за підтримкою, а на сніданок до Трампа», – підкреслив він.

За його словами, Америка серйозно впливає на Україну.

«Своєю чергою в нас трансформаційно-гібридний режим, а не демократичний. Він ще інституційно-радянський, який поки лише хоче бути демократичним. І змінюватися нам допомогає саме Захід, США», – додав політолог.

Через не хочу, крики, скандали, але антикорупційний суд доведеться створювати, адже іншого виходу немає, уточнив він.

«Трампу самому, може, й не до того. Але на це звертають увагу ті, хто має вплив на Трампа. І республіканські, і демократичні кола зацікавлені в Україні, але не в корупції. В них давно вибудуваний механізм, як працювати по-білому й при цьому нормально заробляти», – пояснив Краснопьоров.

Мова наших еліт є неприйнятною для Заходу. В нас спілкуються по-старому: давайте «порішаємо». Але на Заході не дозволять ганьбити себе. Це дві різні мови еліт, і вони не переходитимуть на нашу мову.

«Захід може взяти час, але на цьому буде кінець. Тому ті реформи, які бачить Захід, рано чи пізно, але відбуватимуться. Довгостроково Захід хоче прозорих ліберальних відносин з Україною. Тактика, яку обрали на Заході, – антикорупційний цикл», – наголосив експерт.

Він уточнив, що наші політики можуть гальмувати, але в них немає аргументів. Якщо антикорупційний суд поганий чи не на часі, як у нас люблять говорити, то потрібно запропонувати альтернативу.

Як в Україні боролися з корупцією в 2017 роціНайменше корупційних вироків серед суддів, прокурорів та працівників СБУ. Найчастіше ловили працівників МВС та держслужбовців.

«Ця альтернатива має принести той результат, якого вимагає Захід. Що запропонувати? Альтернативи немає. Тому, поки немає іншої концепції, втілюватиметься концепція антикорупційної боротьби. Відповідно, антикорупційний суд доведеться створювати», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Відзначимо, спікер ВР Андрій Парубій повідомив, що закон про антикорупційний суд можуть ухвалити на початку весни, хоча до президентського законопроекту були претензії.

Як в Україні боролися з корупцією в 2017 році – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: