Названо лауреатів Шевченківської премії

Читать на русском
Національна премія імені Тараса Шевченка - найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва.

Комітет Національної премії імені Тараса Шевченка визначив лауератів премії 2018 року.

Про це повідомив в Facebook член Шевченківського комітету Ростислав Семків, передає «Слово і Діло».

Скільки Україна витрачає на державні премії та нагороди?Лише на виготовлення державних нагород Україна за весь період незалежності витратила 20,5 мільйонів гривень.

Лауреатом премії з літератури стала письменниця, поетеса і художниця Емма Андієвська за книги «Міста-валети», «Бездзігарній годину» «Шухлядні краєвиди», «Маратонській біг» і «Щоденний: перископ».

Андієвська є автором 29 поетичних збірок, п'яти книжок короткої прози, трьох романів і понад 9 тис. картин. Живе і працює в Мюнхені та Нью-Йорку.

Лауреатом по публіцистиці став Сергій Плохій за книгу «Брама Європи». Він українсько-канадсько-американський історик, професор української історії і директор Українського наукового інституту в Гарварді.

Лауреатом премії з музичного мистецтва стала Вікторія Польова за хорову симфонію на канонічні тексти «Світлі піснеспіви» в 15 частинах для солістів та мішаного хору а сарреllа. Вона композитор, член Національної спілки композиторів України.

Лауреат в номінації «Візуальні мистецтва» - Павло Маков - художник, член Королівського товариства живописців та графіків Великобританії, член-кореспондент Академії мистецтв України.

Лауреатами премії з кіномистецтва став Володимир Тихий, Ярослав Пілунський, Сергій Стеценко, Юрій Грузинів за цикл історико-документальних фільмів, присвячених Революції гідності. Ці режисери та оператори є представниками творчого об'єднання «Вавілон'13».

У категорії «Театр» переможця не визначили.

Список лауреатів переданий на підпис президенту України.

Національна премія імені Тараса Шевченка - найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва. Заснована в 1961 році для нагородження за видатні твори літератури, мистецтва, публіцистики і журналістики.

Раніше повідомлялося, що в міській ратуші Осло Міжнародної кампанії по забороні ядерної зброї (ICAN) урочисто вручили Нобелівську премію миру.

Нагадаємо, російський журналіст отримав премію за репортажі про порушення прав людини в окупованому Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: