Розмитнення авто на єврономерах: досвід Молдови та вибір України

Читать на русском
Олег Назаренкогендиректор ВААІД

Питання у зменшенні податків на всі автомобілі для всіх українців, а не для обраних. Про жодну амністію не може бути й мови.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, оцінюючи заяву голови комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної про те, що не можна дозволити розмитнення авто на єврономерах за безцінь.

«Близько півроку вже триває робота щодо вирішення цієї проблеми. Створені робочі групи. Є два напрацювання. По-перше, скасування взагалі в’їзного мита для імпортних авто, крім машин, які постачаються або мають походження з країни-агресора. Другий момент – скасування акцизного збору», – зазначив Назаренко.

Що планують змінити в правилах дорожнього руху в 2018 роціНещодавно уряд схвалив постанову, яка внесла зміни до правил дорожнього руху. Аналітики Слова і Діла дослідили, що нового вигадали для водіїв у 2018 році.

Щодо досвіду Молдови, то, за його словами, ця країна з вересня минулого року запровадила коефіцієнти «віньєтки» для автомобілів на іноземних номерах.

«Тобто тепер невигідно їздити в Молдові на румунських номерах, вигідніше розмитнити авто. В Україні немає плати за пересування дорогою, а в Молдові є», – звернув увагу експерт.

З іншого боку, Молдова зменшила податки на розмитнення автомобілів, додав він.

«Це виходить батіг і пряник. У більшості країн Європи, якщо авто на іноземних номерах, потрібно платити», – підкреслив він.

У нашому випадку ми маємо працювати на тим, щоб зменшити податки, щоб не їздили українці на іноземних номерах, а щоб було вигідно розмитнити автомобіль і сплатити державі якісь кошти, а не всіляким «фірмам-верблюдам».

«Сьогодні ввезення авто через «верблюда» коштує певну суму. Якщо держава створить
належні умови, то ці, скажімо, 1500 євро замість того, щоб іти фірмам, підуть державі»
, – пояснив фахівець.

«Вимоги легалізації «блотних» абсурдні. Виходить, той, хто надурив державу, ввіз авто на єврономерах, наполягає на розмитненні на пільговій основі, а інші українці, виходить, дурні. Цього не може бути в жодному разі. Потрібно зменшити податки на всі автомобілі, причому і нові, і старі. Можливо, доречніше було б говорити лише про нові, але імпортери зможуть зайнятися й вживаними авто, просто їм мають це дозволити», – резюмував Олег Назаренко.

Ніна ЮжанінаНародний депутат України
Южаніна заявила, що за тиждень буде зареєстрований законопроект щодо розмитнення іномарокСказано 7 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, у ВР ще у вересні минулого року збиралися зареєструвати законопроект про розмитнення іномарок, однак голова комітету з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна провалила свою обіцянку.

Раніше ми повідомляли про те, ящо нового запровадять для водіїв у 2018 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: