Навіщо узаконили введення іноземних військ в Україну?

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Раніше також ухвалювали закони про допуск іноземних військових формувань на територію України. Це пов’язано перш за все з військовими навчаннями.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, оцінюючи набуття чинності законом, згідно з яким дозволений допуск підрозділів збройних сил інших держав, у тому числі США, на територію України.

«У стані війни потрібен такий дозвіл. Це пов’язано з військовими навчаннями, гуманітарними катастрофами, технічною допомогою, подоланням техногенних аварій та іншими напрямками, які належать до міжнародної допомоги та рамок планових навчань у форматі військового співробітництва», – зазначив Перепелиця.

Після того, як ВР ухвалює відповідне рішення, президент видає указ, що, власне, й було зроблено, уточнив експерт.

Військові навчання-2018: де братимуть участь Збройні сили УкраїниУкраїна в 2018 році значно збільшить кількість військових навчань за участю Збройних сил. Тільки на території нашої країни пройдуть 6 багатонаціональних маневрів, ще 17 – на території інших країн.

«У нас заплановані військові навчання – «Репід Трайдент», «Сі Бриз-2018» та інші, а для їх проведення потрібен допуск іноземних військових формувань. Це стосується тих навчань, які проводяться на нашій території, в акваторії територіальних вод чи у повітряному просторі. В рамках цього закону й відправлення наших військових має такий самий порядок на території інших держав із метою участі в міжнародних операціях із підтримання миру», – пояснив військовий.

Він додав, що це традиційна процедура, яка потребує законодавчого оформлення в плані дозволу. Не варто сюди прив’язувати миротворчий контингент, підкреслив фахівець.

«Все чітко вказано – які формування будуть, в якій кількості, з озброєнням чи ні. Миротворча операція на Донбасі – поки абстрактна річ», – резюмував Григорій Перепелиця.

Детальніше про те, в навчаннях яких країн візьмуть участь Збройні сили України, – за посиланням.

За даними «Слова і Діла», міністр оборони Степан Полторак обіцяє реформувати Міноборони та Генштаб на всіх рівнях. Повний список його обіцянок – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: