«Митний союз»: навіщо він потрібен та чи буде об'єднання «республік»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Ватажки самопроголошених «Донецької та Луганської народних республік» Олександр Захарченко та Леонід Пасічник підписали протокол про економічне співробітництво. Йдеться про створення єдиного митного простору між «республіками». Такі наміри дали привід говорити про процеси об'єднання утворень.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Митний союз» «ДНР» і «ЛНР». Що це означає для України» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Між «ЛНР» і «ДНР» дійсно існує «митний режим», тобто, щоб перетнути кордон, жителі мають пройти подвійний контроль, зазначив Попович.

Експерт також нагадав, що крім протоколу про створення «митного союзу», є ще угода про співпрацю між луганськими та донецькими залізницями. З огляду на всі обставини, виникли чутки про можливе об'єднання двох «республік», хоча ця тема порушувалася й раніше.

«Спочатку Донецька та Луганська області мали існувати в рамках так званої «Новоросії» – маріонеткового утворення, створеного з відторгнутих від України областей півдня та сходу. Але Україна змогла дати відсіч маріонеткам Кремля, а РФ змушена була згорнути проект, залишивши так звані «ДНР» і «ЛНР», – нагадав він.

Фахівець уточнив, що в Мінських угодах зайняті бойовиками території називаються ОРДЛО, вони мають увійти до складу України за умови виконання низки політичних умов.

«Через послідовність цих самих пунктів уже три роки не вщухають суперечки, що привело Мінський формат у глухий кут. Але це не заважає плекати надії на створення якоїсь подоби «Новоросії», – додав Попович.

Журналіст нагадав, що востаннє про об'єднання «республік» говорили після перевороту в «ЛНР», підсумком якого стало повалення Плотницького, на зміну якому якраз і прийшов Пасічник.

«Розлучитися зі своєю «посадою» йому «допомогли» й загони з «ДНР». У той момент, коли «денеерівці» перебували в Луганську, знову виникли чутки про об'єднання «ДНР» та «ЛНР» в одну республіку під егідою «ДНР». Але процес передачі «влади» завершився й збройні формування «ДНР» залишили Луганськ», – продовжив експерт.

Провокації Путіна на Донбасі: назвали сценарійУ комітеті з питань національної безпеки та оборони не виключають загострення ситуації на Донбасі напередодні президентських виборів у Росії.

Чи буде протокол про митний союз реальним сигналом до об'єднання, сказати складно, але очевидно, що «республіки» перебувають у стані торгової війни, наголосив Попович.

«Наприклад, ще на початку грудня Захарченко підписав розпорядження про заборону ввезення з території, підконтрольної «ЛНР», «підакцизних товарів», тобто горілки та сигарет. У «ДНР» погрожують дзеркальними заходами», - пояснив журналіст.

Він додав, що незважаючи на заявлений «митний союз», нічого про скасування обмежень поки не повідомляли.

_«У кожному разі, реальні дії Захарченка абсолютно не відповідають благим намірам зняти митні бар'єри»), – підкреслив експерт.

Про те, що перспектива реального об'єднання «республік» далека, кажуть і в середовищі сепаратистів, уточнив Попович.

«Зокрема, одіозний ватажок бойовиків, засновник сепаратистського бандформування «Восток» Олександр Ходаковський назвав підписання меморандумів «короткочасним ефектом для піару, який демонструє, що головний крок відкладається на невизначений час», – акцентував він.

Посилаючись на думку громадянина РФ Олександра Жучковського, який підтримує бойовиків, журналіст зазначив, що завдання об'єднання ніхто поки не ставив.

«За всієї оптимістичності того, що відбувається, йдеться поки радше про наміри. Поки навіть не йдеться про єдиний економічний простір. Безпідставними мріями залишаються поки й розмови про об'єднання «ЛНР» і «ДНР», – цитує експерт Жучковського.

При цьому він же схильний вважати, що «митниця» між обома республіками з'явилася тому, що «влада ЛНР» боялася поглинання луганського бізнесу донецьким».

На думку Поповича, є ще один фактор, який робить неможливим об'єднання, – Мінські домовленості.

«Угоди не передбачають об'єднання «республік». РФ наполягає на дотриманні Мінських угод, але з іншого боку, підписання меморандумів не могло відбутися без санкції Кремля, якому може бути вигідним об'єднання «ДНР» і «ЛНР». Адже одне утворення контролювати набагато легше та економніше, ніж два», – наголосив експерт.

За його словами, в цій ситуації слід враховувати факт ухвалення закону про реінтеграцію.

«РФ визнана державою-агресором, звинувачує Київ у згортанні «Мінська» й у тому, що нібито Україна поховала угоди таким чином», – додав він.

Саме тому створення «єдиного митного простору» між «ДНР» і «ЛНР» можна розглядати як політичний захід з боку РФ у відповідь на ухвалення цього закону, констатував журналіст.

«У РФ хочуть продемонструвати Україні, що в будь-який момент можуть остаточно відторгнути Донбас, зробивши його повернення абсолютно неможливим», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Митний союз» «ДНР» і «ЛНР». Що це означає для України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: