«Митний союз» «ДНР» і «ЛНР»: що це означає для України

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Ватажки незаконних «ДНР» і «ЛНР» Олександр Захарченко та Леонід Пасічник підписали протокол про наміри створити єдиний митний простор між обома «республіками». Це відразу ж дало привід говорити про початок якихось об'єднавчих процесів між двома утвореннями. Наскільки реальними є такі перспективи та з чим пов'язані такі кроки?

Підписання протоколу про наміри створити єдиний митний простір між незаконними «ДНР» і «ЛНР» відбулося 31 січня. «Документ» підписали ватажок «ДНР» Олександр Захарченко, а також в. о. керівника «ЛНР» Леонід Пасічник. Цікаво, що між двома псевдореспубліками дійсно існує «митний режим», через який жителі, що хочуть перетнути адміністративний кордон двох областей, мають проходити подвійний контроль.

Крім цього, підписана угода про співпрацю між луганськими та донецькими залізницями. «Протокол про наміри дозволить нам більш щільно співпрацювати в плані економіки, а це покаже нашим ворогам – ми єдині й непереможні», – сказав Олександр Захарченко. «Ділити нам нема чого: в нас один народ, одна земля, одна задача», – заявив Леонід Пасічник.

Паркетні заходи у виконанні двох ватажків одразу дали привід для чуток з приводу можливого об'єднання двох «республік». Ідея ця не нова. Як відомо, спочатку Донецька та Луганська області мали існувати в рамках так званої «Новоросії» – маріонеткового утворення, складеного з відторгнутих від України областей півдня та сходу. Однак після того, як Україна чинила опір російським агресорам, проект «Новоросія» був закритий, перетворившись на так звані «ДНР» і «ЛНР». У тексті Мінських угод зайняття бойовиками території називається окремими районами Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), які за дотримання низки політичних умов мають увійти до складу України.

Послідовність виконання цих умов вже майже три роки викликає суперечки, що й завело реалізацію Мінських угод у глухий кут. Однак ідея створення якоїсь подоби «Новоросії» досі жива. Востаннє про об'єднання двох «республік» активно заговорили в листопаді минулого року, коли в «ЛНР» стався переворот. Результатом путчу стало усунення попереднього ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького, на зміну якому якраз і прийшов Леонід Пасічник. Розлучитися зі своєю «посадою» Плотницькому «допомогли» й загони з «ДНР», спеціально перекинуті до Луганська.

Саме в той момент, коли «денеерівці» перебували в Луганську, знову почали циркулювати чутки про об'єднання «ДНР» і «ЛНР» в одне утворення під егідою «ДНР». Але процес передачі «влади» завершився й збройні формування «ДНР» залишили Луганськ.

Чи є підписання документів 31 січня реальним сигналом до об'єднання? Зараз обидві «республіки» перебувають у стані торгової війни. Наприклад, ще на початку грудня Олександр Захарченко підписав розпорядження про заборону ввезення з території, підконтрольної «ЛНР», «підакцизних товарів», тобто горілки й сигарет. При цьому в «ДНР» пригрозили відповідати дзеркально на всі заборони з боку «ЛНР». Інформація про зняття обмежень з боку «ДНР» в зв'язку з підписанням протоколу 31 січня поки не надходила, але в кожному разі, реальні дії Захарченка абсолютно не відповідають благим намірам зняти митні бар'єри.

Про те, що до теперішнього об'єднання ще дуже далеко, кажуть і люди, що підтримують сепаратистів. Зокрема, одіозний ватажок бойовиків, засновник сепаратистського бандформування «Восток» Олександр Ходаковський назвав підписання меморандумів «короткочасним за ефектом піаром, який демонструє, що головний крок відкладається на невизначений час».

Реінтеграція Донбасу: що передбачає законопроектБезпрецедентні повноваження силовиків і відповідальність держави-агресора - норми законопроекту про реінтеграцію Донбасу

«За всієї оптимістичності того, що відбувається, йдеться поки радше про наміри. Митницю як таку ще потрібно реально скасувати – тоді це буде видимим втіленням того, що від слів глави «Л/ДНР» перейшли до справи. При цьому поки навіть не йдеться про єдиний економічний простір, тобто про загальну економіку республік. Безпідставними мріями залишаються поки й розмови про об'єднання «ЛНР» і «ДНР»... Таке завдання зараз не стоїть», – прокоментував ситуацію громадянин Росії, який підтримує бойовиків, Олександр Жучковський.

Він пояснив, що «митниця» між обома республіками з'явилася тому, що «влада ЛНР» боялася поглинання луганського бізнесу донецьким». Це суперництво існувало й до війни. Нікуди воно не поділася й не подінеться зараз – і це ще одна перепона на шляху до «об'єднання».

Ще одна перешкода полягає в дотриманні Мінських угод, які не передбачають об'єднання «республік». Росія наполягає на дотриманні Мінських угод, але з іншого боку, підписання меморандумів не могло відбутися без санкції Кремля, якому може бути вигідним об'єднання «ДНР» і «ЛНР». Адже одне утворення контролювати набагато легше й економніше, ніж два.

Однак після ухвалення Верховною Радою закону про реінтеграцію Донбасу, в якому Росія визнана державою-агресором, Москва сама звинувачує Київ у згортанні Мінського процесу. В МЗС РФ, зокрема, заявили, що закон «ховає» Мінські угоди, а президент Володимир Путін навіть скликав із цього приводу засідання Ради безпеки РФ. Саме тому створення «єдиного митного простору» між «ДНР» і «ЛНР» слід розглядати як політичний захід з боку Росії у відповідь на ухвалення цього закону: в РФ хочуть продемонструвати Україні, що в будь-який момент можуть остаточно відторгнути Донбас, зробивши його повернення абсолютно неможливим.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: