У РФ правозахисник оскаржив заборону фільму «Смерть Сталіна»

Читать на русском
У РФ оскаржили рішення Мінкультури Росії про відкликання прокатного посвідчення у фільму Смерть Сталіна.

Правозахисник з російського регіону Комі Ернест Мезак оскаржив рішення Мінкультури РФ про відкликання прокатного посвідчення у фільму «Смерть Сталіна».

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає «Слово і Діло».

Як зазначено в самому позові, Міністерство культури РФ порушило статтю 10 Європейської конвенції з прав людини. Дана норма гарантує свободу вираження думок і право на отримання інформації культурно-розважального характеру.

«Положення про видачу прокатних посвідчень, на яке посилається Мінкульт, не може бути застосоване», - сказав сам правозахисник.

Він наполягає, що документ дозволяє відкликати прокатне посвідчення у фільмів тільки після початку прокату.

У Росії заборонили фільм «Смерть Сталіна»: реакція соцмережСатиричну комедію Смерть Сталіна заборонили в Росії. Реакція соціальних мереж на нову заборону – в добірці Слова і Діла.

«Крім того, підставою для відкликання має бути наявність у фільмі інформації, поширення якої забороняється російським законодавством», - сказав Мезак.

За його словами, у міністерства не було достовірних відомостей про те, що фільм може містити заборонену інформацію, тому що він був спрямований на додаткову експертизу.

Як відомо, Міністерство культури Росії відкликало прокатне посвідчення на фільм «Смерть Сталіна». Сюжет фільму будується навколо подій в СРСР відразу після смерті диктатора.

Детальніше про те, як відреагували соцмережі - за посиланням.

Нагадаємо також, Державний комітет телебачення і радіомовлення відмовив видати дозвіл на ввезення в Україну 25 виданих в РФ.

За даними порталу, два роки тому віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко заявив, що книжкова продукція походженням з Російської Федерації, яка має пропагандистський характер, не надійде в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: