Що врятувало гривню від девальвації та чи надовго?

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Зміцнення гривні, яке відбулося за останні дні, стало наслідком спочатку валютних інтервенцій НБУ, продажу валюти одним держбанком, а також купівлі нерезидентами ОВДП. Перші два чинники ситуативні й лише дозволили збити спекулятивні очікування зростання курсу вище 30, а ось третій фактор викликає зацікавлення.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, передає «Слово і Діло».

«Іноземні інвестори купили 1 лютого гривневих ОВДП з прибутковістю близько 16,5% річних майже на 91 мільйон доларів, напередодні продавши їх за гривню. Це дуже велика сума для українського валютного ринку й вона змогла зіштовхнути долар нижче 28 гривень», – пояснив аналітик.

За його словами, іноземні інвестори вважають, що після підвищення облікової ставки НБУ та подальшого зростання прибутковості ОВДП гривня стала інвестиційно, спекулятивно привабливою й прийшов час купити високоприбуткові гривневі облігації.

Якщо, наприклад, гривня буде стабільною до серпня, тобто півроку, то інвестори зароблять за цей час близько 8% або 16% річних. Для долара це дуже цікава прибутковість, зазначив фінансист.

«При цьому спекулянтам на такий короткий термін не важливі макроекономічні чинники на зразок реформ, що буксують, складнощів із МВФ, зовнішніх боргів до виплат у 2019 році. До цього ж списку можна віднести й фактор наближення президентських виборів, загрозу погашення 3 мільярдів «російського боргу» та 2 мільярдів боргу «Газпрому. А там, можливо, до осені вирішаться проблеми і з МВФ, і з боргами, і вибори будуть не страшними», – додав фахівець.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

На його думку, в іншому разі, якщо вищеназвані проблеми не вирішаться, то в серпні ми побачимо зворотну дію нерезидентів – продажі українських ОВДП і гривні.

Звичайно ж, є ще один негативний фактор для такої схеми, підкреслив аналітик. Він уточнив, що йдеться про методичне підвищення прибутковості американських держоблігацій та очікування підвищення облікової ставки ФРС (Федеральної резервної системи), а також посилення монетарної політики ЄЦБ.

«Але там лік іде на десяті відсотка, а Україна обіцяє 16% річних у доларі за півроку. Тож попит нерезидентів, можливо, триватиме. А також наближається до завершення зимовий опалювальний сезон, що зменшує потребу у валюті. І зерновими можуть продати частину валютних активів для старту посівної», – звернув увагу експерт.

Підсумовуючи, він висловив побоювання, що підвищення облікової ставки НБУ позначиться на гальмуванні макроекономічного зростання.

«Однак це підвищення спровокувало появу спекулятивного попиту іноземних інвесторів на українські держоблігації й допомогло розгорнути девальваційні настрої. Тому до серпня курс гривні напевно буде стабільним і влітку має всі шанси навіть бути кращим, ніж зараз. Ну а що почнеться восени – це зовсім інша історія», – резюмував Ерік Найман.

Раніше Володимир Гройсман заявив, що падіння гривні, яке відбулося в січні, викликане зменшенням експорту та продовженням виплат за кордон.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: