Боротьба з тіньовою зайнятістю: що відбувається на ринку праці та в економіці

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

На сьогодні об’єм «тіні» в українській економіці оцінюється між 50 та 55%. За останній період вона суттєво зросла.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи заяву міністра соцполітики Андрія Реви про те, що в Україні потрібно збільшити кількість платників податків за рахунок детінізації «резерву тіньової економіки», щоб 90% працювали легально.

«Зростання частки тіньової економіки відбулося саме тому, що уряд надто різко збільшив мінімальну зарплату. Більшість роботодавців, особливо в приватному секторі, не мали іншого виходу, окрім як тінізувати свої трудові відносини з працівниками. Проводили це, як правило, або звільняючи та беручи на роботу вже нелегально, або напівлегально. Тобто оформлювали працівників на 0,25, 0,5 чи 0,75 ставки, але працювали громадяни все одно повний робочий день», – зазначив Новак.

Економіст додав, що в таких умовах говорити про детінізацію, тим більше 90%, просто нереально.

«Для того, щоб проводити детінізацію, потрібна зовсім інша політика – грошово-кредитна, податкова, потрібно створити умови, щоб було мінімум стимулів працювати в тіні, а не навпаки», – підкреслив він.

Експерт уточнив, що при цьому офшори та використання офшорних схем через компанії педалюють тінізацію української економіки.

«Частина підвалу під сарай»: з'ясувалося, чим володіє міністр Андрій РеваМіністр, який прославився фразою про те, що українці багато їдять, судячи з декларації, практично аскет.

«Там є резерв для детінізації. В цьому напрямку ми бачимо приклад навіть глави держави, який неодноразово був помічений у використанні офшорних компаній для своєї бізнес-діяльності. В таких умовах розраховувати на детінізацію неможливо», – пояснив він.

За його словами, варто пам’ятати, що з наближенням виборчої компанії почнуться соціальні жести з боку влади, щоб покращити свою репутацію.

«Наслідками будуть значно більші темпи інфляції та продовження девальвації гривні», – спрогнозував економіст.

Хоча владу це не цікавитиме, оскільки в пріоритеті буде переобрання, наголосив він.

«Заради цього будуть соціальні жести щонайменше в 2018 році та першій половині 2019-го», – припустив Новак.

На його думку, така ситуація позначиться на роботодавцях.

«Коли реальне зростання економіки становить 2%, а платежі у вигляді мінімалки змушують піднімати спочатку вдвічі – до 3200 гривень, потім ще на 20%, а наступне підвищення, щоб його відчули громадяни, також буде щонайменше на 15-20%, то роботодавці, в яких фінансові результати не змінюються чи зростають на лічені відсотки, не можуть собі дозволити таких різких підвищень соціальних платежів. Тому буде подальша тінізація трудових відносин, що є прямо протилежним тому, про що мріють у Мінсоцполітики», – резюмував Андрій Новак.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Андрій Рева дав 27 обіцянок, з яких 11 виконав, а 4 – провалив. Рівень його відповідальності – 41%.

Чим володіє міністр соцполітики – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: