Створення антикорупційного суду: чого вимагає Європа та що пропонує влада

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Створення антикорупційного суду в Україні – це історія про те, як корупціонерів змушували створити суд, що має їх засудити.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловила юрист Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

«ЄС не цікавить, як саме Україна боротиметься з корупцією. Їх цікавить результат. Результату немає, тому вони пропонують свої шляхи та інструменти. Як варіант – антикорупційний суд. Але це не панацея, й кримінально-правовий інструментарій значно поступається ефективністю економічним реформам», – зазначила Маляр.

При цьому реформи також ніхто проводити не збирається, додала вона.

«Не хоче Україна добровільно долати корупцію, тоді виконуйте вимогу й створюйте антикорупційний суд. Але так, щоб міжнародні експерти впливали на добір кандидатів у судді. Саме так вустами Венеційської комісії висловилась Європа», – уточнила юрист.

Вона пояснила, що президентський законопроект «Про Вищий антикорупційний суд» дає право Вищій кваліфікаційній комісії суддів ветувати висновки Громадської ради міжнародних експертів.

Як в Україні боролися з корупцією в 2017 роціНайменше корупційних вироків серед суддів, прокурорів та працівників СБУ. Найчастіше ловили працівників МВС та держслужбовців.

«Це буде так само, як із формування нового Верховного суду, коли було ветовано 60% висновків Громадської ради доброчесності. Тобто нашу громадськість використали як ширму, тепер хочуть використати й міжнародних експертів. Поки що президентський законопроект є черговим доказом небажання реально долати корупцію», – резюмувала Ганна Маляр.

Відзначимо, в експертному колі пояснюють, що президентський законопроект фактично усуває Громадську раду доброчесності від процесу добору суддів та не наділяє жодними реальними важелями впливу міжнародних експертів.

Тим часом Петро Порошенко назвав боротьбу з корупцією пріоритетом своєї президентської політики. Також в АП заявили, що врахують усі зауваження партнерів до законопроекту.

За даними «Слова і Діла», рівень відповідальності президента становить 41%. Подробиці – за посиланням.

Також додамо, за даними порталу, ще два роки тому міністр юстиції Павло Петренко заявив, що в Україні планують створити Вищий антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: