Судовий спір із «Газпромом»: чи доведеться Україні купувати російський газ?

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Річ у тім, що ніхто не бачив рішення Стокгольмського арбітражу, крім керівництва «Нафтогазу», «Газпрому» та зацікавлених осіб, які мають доступ до цих документів, тому ніхто не знає, які саме в нас зобов'язання. Але судячи із заяв Коболєва, обов'язкова закупівляв в нас буде в обсязі 5 мільярдів кубометрів газу. Тому говорити про «перемоги» можуть лише в «Нафтогазі».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський, оцінюючи те, що Україна зобов'язана закуповувати російський газ згідно з рішенням суду в Стокгольмі.

«Комерційний спір між двома господарськими фінсуб'єктами, результат якого можна назвати перемогою, – це якщо нам платять гроші. Якщо платить гроші НАК «Нафтогаз», а заплатити «Газпрому» потрібно 2 мільярди, то назвати це успішним підсумком спору для нас вкрай складно», – констатував енергетик.

Він нагадав про піар-кампанію, коли нам розповідали історію про продажі останнього кубометра російського газу.

«Укртрансгаз» провів аукціон на останній кубометр російського газу. Все це було. А тепер у нас буде аукціон на перший кубометр російського газу», – зазначив фахівець.

Він уточнив, що цей контракт може бути розірваний за згодою сторін, а не через суд.

«Стокгольмський суд може його лише скоригувати, не розірвати. Арбітраж і вніс ці коригування. Газ доведеться купувати. Стокгольмський суд керується Римським правом. Одна з його основних статей говорить про те, що договори мають виконуватися. Тому в цій ситуації контракт між «Нафтогазом» і «Газпромом» до його завершення, до січня 2019 року, має бути виконаний. Змінилися лише умови його виконання», – пояснив експерт.

Економічна логіка підказує, що нам дійсно потрібно мати контракт із «Газпромом», додав він.

«Це вигідно для того, щоб мати інше джерело імпорту й грати з ціною. На хабі ми купуємо той самий російський газ. Питання лише в оформленні та ціні. Якщо в нас виходить у Європі – беремо там, дешевше в «Газпрому» – беремо в них, але все змінює політична доцільність», – резюмував Валентин Землянський.

Як повідомляється, арбітраж знизив ціну газу для НАК «Нафтогаз України», що купується у російського «Газпрому», на 27,4% – з $485 до $352 за 1 тисячу кубометрів.

За даними «Слова і Діла», два роки тому міністр енергетики і вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що за 4 роки правильних дій і програм Україна зможе відмовитися від імпорту газу. Поки що обіцянка перебуває в в процесі виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: