«Нафтогаз» просить у Гройсмана величезну суму компенсації

Читать на русском
НАК Нафтогаз України і її дочка ВАТ Укргазвидобування вимагають від Кабміну компенсації за газ, поставлений за спецзобов'язаннями.

НАК «Нафтогаз України» та її дочка ВАТ «Укргазвидобування» вимагають від Кабміну компенсації за газ, поставлений за спецзобов'язаннями.

За поставки газу в рамках виконання спеціальних зобов'язань НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Укргазвидобування» (УГВ) вимагають від Кабміну компенсувати втрати в розмірі 110 мільярдів гривень. Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу «Нафтогазу.

Насалик зобов'язаний реорганізувати НАК «Нафтогаз України»Сказано 14 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ідеться про компенсацію витрат, пов'язаних із виконанням спеціальних зобов'язань, які були покладені на компанії Кабінетом міністрів відповідно до положень закону «Про ринок природного газу» і рішень українських судів.

«Поточна схема покладання спецзобов'язань шкодить і державі, і споживачам, і розвитку ринку. Існування цієї схеми протягом останніх двох років коштувало значної суми грошей, яку ми оцінюємо в більш ніж 110 мільярдів гривень», – говорить голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Зазначається, що з 1 жовтня 2015 року, коли уряд поклав на «Нафтогаз» спеціальні зобов'язання, й до кінця 2017 року компанія поставила контрагентам, на яких поширюється дія спеціальних зобов'язань, 40,7 млрд куб. м газу.

«Закон визначає, що компанія, яка виконує спеціальні зобов'язання, має право на отримання компенсації своїх економічно обгрунтованих витрат, зменшених на доходи, отримані в процесі виконання спеціальних зобов'язань, з урахуванням допустимого рівня прибутку», – йдеться в повідомленні.

Як наголошується, найбільше виконання спеціальних зобов'язань вплинуло на «Укргазвидобування», дочірнє підприємство «Нафтогазу.

«За нашими розрахунками, загальний розмір компенсації за виконання спеціальних зобов'язань «Укргазвидобуванням» за зазначений період становить до 74,8 мільярда гривень», – зазначає голова УГВ Олег Прохоренко в своєму листі Кабміну.

У «Нафтогазі» стверджують, що через невідповідність встановленої урядом ціни економічно обгрунтованим витратам компанії та з урахуванням прибутку на рівні 5% компанія недоотримала за цей період 12,1 млрд грн.

Рішення суду щодо «Нафтогазу» та «Газпрому»: чи була «перемога» для УкраїниНаприкінці грудня в Нафтогазі повідомили про виграш у Стокгольмі проти Газпрому з усіх спірних питань за контрактом на поставку газу. Президент заявив, що це перемога для України. Чи була перемога насправді, розбирались експерти.

Крім того, зазначають у прес-службі, поставляючи значні обсяги газу визначеним урядом компаніям усупереч внутрішнім процедурам відбору контрагентів, «Нафтогаз» отримав майже 20% коштів за поставлений ним газ.

Як відомо, в ЄБРР ухвалили рішення не відновлювати кредитну лінію для закупівлі природного газу «Нафтогазом України» на суму 300 мільйонів доларів, яка надавалася компанії в попередні роки.

Також повідомлялося, що «Нафтогаз України» цього року закупить близько 4-5 мільярдів кубометрів російського газу й продовжить імпорт з ЄС.

Нагадаємо, «Нафтогаз України» в 2017 році сплатив до державного бюджету 106 мільярдів гривень податків і дивідендів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: