Навчання – світло: які обіцянки щодо освіти дають політики

Читать на русском
Уряд сьогодні схвалив підвищення зарплати вчителям. З цього приводу Слово і Діло згадує обіцянки політиків щодо реформи освіти.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у червні минулого року обіцяв, що уряд збільшуватиме заробітну плату вчителям. Сьогодні Кабінет міністрів ухвалив відповідне рішення: з 1 січня 2018 року зарплати педагогів зростуть у середньому на 1,5 тисячі гривень і складуть 6,5-8,5 тисяч гривень на місяць. «Слово і Діло» проаналізувало, які ще обіцянки в галузі освіти давали політики.

Відзначимо, в регіонах також зафіксоване зростання зарплат вчителів. Наприклад, із 1 червня 2017 року у Вінниці депутати міськради схвалили підвищення плати на 15% педагогічним працівникам, а саме працівникам дошкільних, позашкільних, професійно-технічних навчальних закладів, міського методичного кабінету, шкіл естетичного виховання та спортивних закладів міста.

На початку 2017 року була виконана ще одна обіцянка Гройсмана: студенти стали отримувати академічні та соціальні стипендії. Академічні призначатимуться за успіхи в навчанні, соціальні отримуватимуть ті студенти, які потребують підтримки держави.

Освітня реформа

5 вересня 2017 року парламент ухвалив законопроект «Про освіту» (згодом розкритикований деякими міжнародними партнерами України), який, зокрема, передбачав підвищення зарплат для вчителів.

Крім того, закон запроваджує 12-річне навчання в школі (в 2016 році таку обіцянку давала міністр освіти і науки Лілія Гриневич) й встановлює, що з держбюджету на освіту щорічно має виділятися не менш ніж 7% ВВП. Також мовою освіти затверджена державна.

За законопроект проголосували 255 народних депутатів. При цьому нардеп Сергій Каплін раніше запевняв, що не підтримуватиме урядову реформу, але при голосуванні чомусь виступив «за».

У «Батьківщині» обіцяли голосувати за законопроект, але лише в разі врахування поправок фракції. За словами Юлії Тимошенко, всі поправки були враховані, тому Сергій Євтушок свого слова дотримав.

Максим Бурбак також обіцяв, що «Народний фронт» зробить усе для старту освітньої реформи, й під час голосування майже вся фракція підтримала законопроект.

А ось нардеп з «Опозиційного блоку» Євген Бакулін у голосуванні участі не брав, незважаючи на те, що в 2014 році обіцяв забезпечити освітню галузь проривними рішеннями. При цьому своїх пропозицій парламентар також не вносив.

В Україні зникнуть черги до дитячих садків

У сфері дошкільної освіти також намічається прогрес. Як запевняли Гройсман та Гриневич, до 2020 року в Україні зникнуть черги до дитячих садків і кількість місць зросте на 96 тисяч.

«У нас є близько 70 тисяч у черзі до дитячих садків. Але я точно знаю, що через три роки, використовуючи, в тому числі, ту децентралізацію, яку відстоює й впроваджує уряд, ця черга буде подолана. Не можна обмежувати маленьких українських громадян у праві прийти до дитячого садка й отримати там початкову освіту», – заявив Гройсман на засіданні уряду 14 лютого 2017 року.

Крім того, згідно з програмою діяльності Кабміну, Гриневич зобов'язана створити в країні об'єднані центри розвитку дитини.

Інклюзивна освіта

У травні минулого року Верховна Рада підтримала законопроект «Про внесення змін до закону «Про освіту» щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг». Документ, зокрема, передбачає право осіб з особливими освітніми потребами на навчання у всіх навчальних закладах. Крім того, передбачається запровадження дистанційної та індивідуальної форми навчання.

Закон активно впроваджують і в регіонах. Наприклад, голова Херсонської обладміністрації Андрій Гордєєв пообіцяв запровадити інклюзивну освіту в кожній школі: «Беремо на себе зобов'язання запровадити інклюзивну освіту в кожній школі».

А з 1 вересня 2017 року 135 шкіл Харківської області вже мають інклюзивні класи. Таку обіцянку давала голова ОДА Юлія Світлична: «У 2017/2018 навчальному році буде організоване навчання дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивних класах у 135 освітніх навчальних закладах. Це в 15 разів більше, ніж минулого навчального року». Раніше можливість прийняти дітей з особливими потребами мали лише 20 шкіл області.

У Дніпропетровській області, згідно з обіцянкою голови ОДА Валентина Резніченка, 1 вересня 2017 року була відкрита перша в Україні ресурсна кімната для особливих дітей.

Нагадаємо, спікер парламенту Андрій Парубій розповів, чи вноситимуть зміни до закону про освіту.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: