Угорщина висунула вимогу щодо закону про освіту

Читать на русском
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вимагає від України юридичних гарантій того, що застосування нового закону про освіту почнеться після досягнення домовленості з угорською національною меншиною на Закарпатті.

МЗС Угорщини вимагає від Києва юридичних гарантій згідно із законом про освіту.

Про це йдеться в повідомленні на сайті угорського уряду, пише «Слово і Діло».

Закон про освіту: «спекуляції та конфронтація»МЗС висловлює подяку Венеціанської Комісії за розгляд звернення України щодо Закону України Про освіту в максимально стислі терміни.

«Україна не повинна вводити в дію освітній закон, який вона попередньо не погодила з представниками угорської нацменшини. Нам мало обіцянок, нам потрібні юридичні гарантії», - заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

За словами міністра, це питання не є суто справою України й Угорщини, бо з ухваленням відповідного закону Київ порушив одну з міжнародних норм про захист нацменшин.

«Будапешт зацікавлений в неодмінному розв’язанні цієї проблеми за сприяння інтересам українських угорців», - підкреслив політик.

За словами Сійярто, за відсутності юридичних гарантій Угорщина залишає за собою право блокувати всі міжнародні ініціативи України в рамках ЄС і НАТО.

Нагадаємо, Угорщина ігнорує висновок Венеціанської комісії про український закон про освіту.

А міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявила, що обговорення мовної статті закону про освіту буде продовжено.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: