У «Нафтогазі» пояснили купівлю газу в «Газпрому»

Читать на русском
Купівля російського газу є обов'язковою за рішенням Стокгольмського арбітражу, при цьому його ціна вигідніше, ніж за європейським напрямом.

Закупівля чотирьох мільярдів кубічних метрів природного газу у Газпрому в 2018 році є обов'язковою умовою виконання рішення Стокгольмського арбітражу і на сьогодні вигідна з точки зору комерції.

Як інформує «Слово і Діло», про це в ефірі 5 каналу у вівторок, 23 січня, заявив глава Нафтогазу Андрій Коболєв.

«Нафтогаз» втрачає кредити від ЄБРР і Світового банку – КоболєвЄвропейський банк реконструкції і розвитку не відновлюватиме кредитну лінію на суму 300 мільйонів доларів, яка в попередні роки виділялася Нафтогазу України для закупівлі природного газу.

«Щодо закупівлі газу у Газпрому. Ми отримали остаточне рішення Стокгольмського трибуналу в частині контракту купівлі-продажу газу. Завдяки цьому рішенню ми зменшили обов'язковий обсяг купівлі газу з 52 мільярдів кубічних метрів до п'яти. <...> Орієнтовна річна потреба України в імпорті становить зараз десять мільярдів кубічних метрів. <...> Що стосується наших зобов'язань, то мінімальний обсяг, який ми повинні відібрати за новим контрактом, це чотири мільярди. Ціна на цей газ нижча від тієї, яку ми зараз отримуємо за європейським напрямком», - зазначив Коболєв.

Глава Нафтогазу наголосив, що це комерційно вигідно.

«Відповідно з точки зору комерційної логіки, як виконання рішення трибуналу, воно є обов'язковим, також і отримання більш дешевого ресурсу газу, про який так часто і густо у нас говорять і вимагають «давайте, здешевимо газ», - це рішення придбання є як логічним , так і обов'язковим», - вказав Коболєв.

Нагадаємо, НАК Нафтогаз України і його дочка ВАТ Укргазвидобування вимагають у Кабміну виплати компенсації за газ.

«Нафтогаз України» в 2017 році сплатив до державного бюджету 106 мільярдів гривень податків і дивідендів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: