У Верховній Раді вирішили, що робити з унікальним київським училищем

Читать на русском
У Раді підготували законопроект, щодо фінансування Київського хореографічного училища за кошти держбюджету.

Народні депутати хочуть повернути Київське хореографічне училище державі.

Про це йдеться в проекті закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державного фінансування вищих навчальних закладів, які здійснюють підготовку фахівців за професією «артист балету».

У МОН підрахували, скільки вишів закрилося за роки незалежностіПочинаючи з 1991 року в Україні кількість вищих навчальних закладів скоротилася на 27,8% – до 657.

Як розповів «Слову і Ділу» один з авторів законопроекту, народний депутат фракції «Народний Фронт» Віктор Єленский, на сьогодні існує низка ризиків, пов’язаних з фінансовим підпорядкуванням учбового закладу столичній владі.

«У нас було виїзне засідання в училищі,під час якого висловлювалися серйозні занепокоєння, чи не призведе фінансове підпорядкування закладу столиці до того, що кияни матимуть певні привілеї при навчанні. Зокрема, учні з Києва будуть навчатися безкоштовно, а з інших регіонів, які мешкають у інтернаті при училищі, повинні будуть платити».

В мистецьких колах також циркулюють чутки, що в разі підпорядкування Києву училище, що розташоване в центрі столиці може позбавитись майна та землі.

«Головне, чого ми хочемо, щоб унікальний на теренах країні учбовий заклад залишався державним. Щоб там могли вчитися учні і з Донбасу, і з Волині, і з інших регіонів України. Міністр культури нас підтримує. Наприкінці минулого року ми мали зустріч з прем’єром Гройсманом, який також висловив підтримку. Але проект держбюджету тоді вже був зверстаний і його переробити не вдалось. Зараз будемо виправляти ситуацію», - зазначив Єленський.

Нагадаємо, згідно із статтєю 24 Держбюджету, понад 400 ВНЗ І та ІІ рівня акредитації з 1 січня 2018 року передані у комунальну власність. Їх фінансування має здійснюватися на кошти місцевих бюджетів.

Втім, я к вже писало «Слово і Діло», унікальність Київського хореографічного училища полягає в тому, що його випускники більше ніде не вчаться, тобто це вищий навчальний заклад для артистів балету.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: