Шахрайство в ПриватБанку: чи є чого побоюватися клієнтам

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Безумовно, може бути хвилювання клієнтів банку, але шахрайство – питання до колишніх власників. Жодним чином це не торкнеться вкладників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, оцінюючи ситуацію в ПриватБанку в зв'язку зі звинуваченнями в шахрайстві.

«По суті, коли держава націоналізувала Приват, то вже тоді влила достатньо капіталу. Так, це гроші платників податків, тобто нас усіх, але вони влиті із запасом, із резервів. Таким чином, всі проблемні кредити покриті резервом», – констатував Яблоновський.

Звичайно, ми, громадяни України, як власники хотіли б повернути ці гроші, додав він.

«Зараз якраз від розслідування й залежить, яка частина тих грошей, що ми всі разом інвестували в цей банк, потенційно зможе повернутися», – пояснив фінансист.

Що активніше працюватимуть міжнародні партнери, ГПУ, то більша ймовірність, що частина цих грошей буде знайдена, зазначив він.

«Відповідно, ця сума буде повернута банку і, як наслідок, вони будуть розформовані в поточні кредити», – додав експерт.

Він підкреслив, що панікувати точно немає жодних підстав.

«Капітал внесений із запасом, із тим, щоб покрити всі проблемні кредити, які й намагаються зараз повернути. Хоча б частину, яка була виведена з банку, а потім за кордон», – уточнив економіст.

За його словами, націоналізація з точки зору клієнтів пройшла спокійно.

«Клієнти цього не відчули. Можливо, були окремі інциденти. Загалом клієнти могли розпоряджатися своїми грошима та проводити свої платежі», – резюмував Дмитро Яблоновський.

Нагадаємо, в НБУ заявили, що ПриватБанк до націоналізації був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків щонаймеше на 5,5 мільярдів доларів.

Також ситуацію прокоментував екс-власник банку Ігор Коломойський.

За даними «Слова і Діла», два роки тому президент Петро Порошенко пообіцяв, що держава гарантує клієнтам ПриватБанку недоторканність їхніх грошей. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: