Київ ініціює створення підгрупи з повернення контролю над кордоном із РФ на Донбасі

Читать на русском
Оліфер відзначила, що в 2018 році пріоритетом української сторони в ТКГ залишається компонент безпеки Мінських угод.

Українська сторона в ТКГ у Мінську просуватиме створення робочої підгрупи з обговорення модальностей повернення Україні контролю над державним кордоном із Російською Федерацією на Донбасі.

Про це повідомила прес-секретар українського представника в ТКГ щодо врегулювання ситуації на Донбасі, другого президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер за підсумками засідання ТКГ у Мінську 18 січня на сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Українська сторона очікує змістовного обговорення в рамках Тристоронньої контактної групи модальностей повернення Україні контролю над кордоном з РФ у Донецькій і Луганській областях. З цією метою будемо просувати створення відповідної робочої підгрупи», – повідомила прес-секретар Леоніда Кучми.

Оліфер відзначила, що в 2018 році пріоритетом української сторони в ТКГ залишається компонент безпеки Мінських угод.

«Завдання №1 – забезпечення всеосяжного й стійкого режиму припинення вогню. Українська сторона й надалі вимагатиме виведення іноземних військових формувань із території Донбасу та повернення НЗФ ОРДЛО до лінії розмежування, встановленої меморандумом від 19 вересня 2014 року», – поінформувала вона.

Законопроект про реінтеграцію Донбасу: в чому прогалини документу та що показало голосуванняСьогодні народні депутати проголосували законопроект про реінтеграцію Донбасу. У кожної фракції був свій погляд на документ. Про недоліки законопроекту розповіли експерти.

У повідомленні зазначено, що Київ продовжує наполягати на необхідності забезпечення повного, безперешкодного та безпечного доступу спостерігачів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на всю територію окремих районів Донецької та Луганської областей, включаючи непідконтрольну Україні ділянку російсько-українського кордону.

Також одним із важливих напрямків роботи представників Києва залишається повернення Україні підприємств, які були незаконно захоплені в ОРДЛО в березні 2017 року, й скасування всіх актів РФ про визнання документів, виданих нелегітимною владою ОРДЛО.

«У рамках відповідної робочої підгрупи продовжиться робота щодо повернення в рамках українського законодавства боргів за раніше надані ресурси, а також створення й забезпечення діяльності міжнародної групи експертів для вивчення екологічної ситуації на непідконтрольній Україні частині Донбасу», – додала Оліфер.

Також нагадаємо, що Україна обмінялася з ОРДЛО списками утримуваних осіб.

Відзначимо, що президент Петро Порошенко помилує злочинницю для подальшого обміну полоненими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: