Імпорт електроенергії: чому це потрібно та як вплине на ціни

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Рекомендація АМКУ відкрити можливість імпорту електроенергії – дуже правильне рішення, оскільки сама можливість імпорту приводить у тонус деяких виробників.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповів експерт з енергетичних питань Андрій Герус, передає «Слово і Діло»

«Відкритий імпорт змусив би певних гравців опустити свої ціни, зменшити маржу, яка є неадекватно високою сьогодні, щоб і надалі продавати свою електроенергію. Наприклад, в Україну дозволений імпорт залізної руди, але його обсяг нульовий», – підкреслив експерт.

На його думку, це сприяє конкуренції, від якої виграє споживач.

«Конкуренція абсолютно можлива й у сьогоднішній моделі ринку. Але її штучно обмежили Міненерго та НКРЕКП. При чому паралельно іде імплементація нового ринку електроенергії. Однак у деяких головах ці два процеси абсолютно ув'язуються – штучне обмеження конкуренції та побудова ринку», – зазначив він.

Міністр зі спортивними амбіціями: як працюється в Міненерго Ігорю НасаликуПротягом найближчого місяця «Слово і Діло» розповідатиме про те, як виконують свої прямі й політичні обов’язки очільники відомств уряду. Сьогодні пропонуємо поговорити про одного з ключових для України міністрів – міністра енергетики й вугільної промисловості.

Енергетик нагадав, що в 2017-му більшу частину року українська оптова ціна електроенергії була вищою за європейські ціни на біржі.

«А тариф нашої теплової генерації майже весь рік був вищим за цю європейську ціну, а в деякі періоди тариф ТЕС був навіть удвічі вищим за ціни в Європі», – уточнив він.

«Звичайно, ще жодні монополії не хотіли конкуренції», – наголосив Герус.

Фахівець звернув увагу, що найшвидша реакція була від Мінеренго, яке вважає рекомендацію АМКУ «бездарною та непрофесійною».

«Чомусь пов'язали пропозицію з атомною енергетикою, а не з дорогою тепловою, яка працює за ціновими заявками й де імпорт міг би знизити ціни. Так, професійність – це важливо. Ось так у нас будують новий ринок. Ринок – це добре, конкуренція – це погано», – підкреслив енергетик.

«Слово і Діло» зафіксувало 42 обіцянки міністра енергетики Ігоря Насалика, більшість з яких мають статус «у процесі». Загальний показник рівня відповідальності міністра – 17%.

Докладніше про діяльність Міненерго – в матеріалі «Міністр зі спортивними амбіціями. Як працюється в Міненерго Ігорю Насалику».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: