«Закони 16 січня»: що пишуть у соцмережах чотири роки потому

Читать на русском

16 січня 2014 року Верховна Рада України, повністю ігноруючи вимоги регламенту, ухвалила пакет так званих «диктаторських законів». Серед законів, зокрема, була заборона на рух у колоні більш ніж 5 автомобілів, обмеження роботи ЗМІ, арешт за порушення організації мітингу та закон про наклеп. Ухвалення цього пакету викликало величезний резонанс у суспільстві та в світі. Всі міжнародні організації були обурені недемократичністю законів, а на Майдані почалася мобілізація. «Слово і Діло» подивилося, що говорять у соціальних мережах через чотири роки після цієї події.

Більшість користувачів соцмереж, згадуючи ухвалення «диктаторських законів», підкреслюють, що десятки нардепів, які виступили «за», досі працюють у Верховній Раді.

«Багато з тих, хто проголосував за закони «16 січня» не лише не сидять у в'язниці, але й продовжують бути депутатами Верховної Ради. Не забувайте про це», – написав журналіст Михайло Ганницький.

«Нагадую, що понад 60 тих, хто голосував за «диктаторські закони», є депутатами чинного скликання Верховної Ради. Більш ніж 50 із них потрапили до парламенту через мажоритарку», – зазначив користувач Андрій Андрушків.

«Сьогодні 16 січня. Ті, хто підписав «драконівські закони», донині сидять у «правлячих» кріслах. Щодня це коштує нам і ресурсних, і, найголовніше, людських втрат», – підкреслила Марія Мироненко.

Користувач Назар Приходько зазначив символічність того, що Рада саме сьогодні розглядає законопроект про реінтеграцію Донбасу. «Чому символічно? Тому що як ті, хто голосував за диктаторські закони, які привели до боїв на Грушевського й трьох смертей на цій вулиці (Нігоян, Жизнєвський, Сеник), так і ті, хто кликав росіян на Донбас, досі сидять у ВРУ безкарними, й вилізуть розповідати про «агресивність» і «недоцільність» цього законопроекту», – написав він.

«Сьогодні 16 січня. 4 роки тому були проголосовані «диктаторські закони». Зокрема, ці закони практично ліквідували сектор громадських організацій, запроваджуючи поняття «іноземного агента». Там було багато всього. Закручування сталося б одразу, оптом. Сьогодні закручування відбувається поступово, в роздріб», – пише Андрій Черноусов.

Деякі користувачі відзначають, що на сьогодні жодна з вимог Майдану не була виконана. «Тоді ситуація із «законами» показала, що люди не ідіоти, не можна взяти й загнати цілий народ у кабалу, не маючи за те покарання. Я знаю, що все в нас буде добре, я знаю, що закінчиться війна й буде мир», – написала Наталя Олексишина.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, які норми із «законів 16 січня» діють зараз в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: