Колишню чиновницю НАЗК засудили під час роботи в агентстві

Читать на русском
Колишній заступник керівника одного з департаментів Нацагентства була засуджена під час роботи у відомстві.
Тетяна Шкребко

Колишня заступник керівника департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції Тетяна Шкребко, яка пропрацювала у відомстві з 2016 року по середини 2017 року, засуджено до 5 років позбавлення волі умовно за сприяння в розкраданні 3 мільярдів у податковій часів президентства Віктора Януковича.

Про це свідчить вирок Печерського районного суду міста Києва від 1 вересня 2016 року, з якого виходить, що Шкребко засудили під час роботи в НАЗК і її не звільнили після винесення вироку, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Наші гроші».

Вирок затвердив угоду Шкребко із заступником начальника управління з питань представництва інтересів громадянина або держави в суді, протидії злочинності та корупції на тимчасово окупованій території півострова Крим Генпрокуратури Ольгою Миргородською.

Екс-чиновниця НАЗК визнала свою винуватість у службовому підробленні та участі у злочинах, вчинюваних злочинною організацією екс-президента Віктора Януковича, екс-прем’єра Миколи Азарова, екс-очільника Міндоходів Олександра Клименка, заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем.

За даними слідства, учасники злочинної організації у період з квітня 2012 до вересня 2013 рр заволоділи коштами держбюджету на суму 3,16 млрд грн шляхом неправомірного отримання бюджетного відшкодування ПДВ трьома підприємствами – ТОВ «Мегатерий», ТОВ «Газіновація» і ТОВ «Ексімтех».

У вироку сказано, що Клименко у квітні-травні 2012 рр, залучив до цієї організації ряд осіб, яких «за принципом особистої відданості» призначив на керівні посади департаментів центрального апарату. Крім того, схема з розкрадання понад 3 млрд грн здійснювалася за допомогою керівництва ГУ Міндоходів у м. Києві та державних податкових інспекцій у Печерському, Шевченківському та Солом’янському районах столиці.

Тетяна Шкребко, яка з липня 2012-го виконувала обов’язки начальника ДПІ у Шевченківському районі м. Києва, була залучена до здійснення злочину у серпні 2012 року.

У серпні-листопаді 2012 року вона організувала службове підроблення офіційних документів співробітниками ДПІ у Шевченківському районі м. Києва стосовно відшкодування ПДВ на загальну суму 584 млн грн на користь ТОВ «Газіновація».

Як визнала сама Шкребко, розуміючи незаконний характер своїх дій, здогадуючись, що фірма та її контрагенти по ланцюгу є фіктивними, діючи під загрозою звільнення, вона забезпечила складання співробітниками ДПІ довідок у формі висновку, якими було підтверджено підстави для бюджетного відшкодування заявлених «Газіновацією» сум.

Дані висновки у подальшому включалися до реєстру висновків ДПС у Києві, і спрямовувалися до ДПС України, яке, у свою чергу, спрямовувало узагальнені інформації до Держказначейства і Мінфіну.

На підставі наданих даних з ДПС, держказначейство у вересні та жовтні 2012 року перерахувало у банк «Капітал» на рахунок фірми «Газіновація» 584 млн грн, звідки їх зняли готівкою і розподілили між учасниками злочинної організації.

Нагадаємо, у справі «рюкзаків Авакова» оголосили перший вирок.

Раніше у справі нардепа-втікача Олександра Онищенка визнали винним і відпустили на умовний строк бухгалтера.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: