Пріоритети-2018: як досягти економічного зростання

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Ще два роки тому, за даними «Слова і Діла», прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв відродити національну економіку. Нині очільник уряду назвав зростання економіки пріоритетом цього року, при тому що в головному кошторисі країни зафіксоване зростання на 3% ВВП, й цю цифру досить складно назвати проривною.

Голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук переконаний, що забезпечити економічне зростання реально, але за певних умов.

Гройсман обіцяє ріст національної економікиСказано 30 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«Забезпечити економічне зростання можна за рахунок бюджетного фінансування капітальних вкладень, інвестицій бізнесу та зростання обсягів кредитування ділової діяльності», – написав він своїй сторінці в Facebook.

Експерт наголосив, що при цьому для забезпечення фінансової стабільності бюджетні видатки потрібно, навпаки, скорочувати й не нарощувати зарплати бюджетникам та соціальні виплати, що в короткостроковому вимірі суперечить бажанню забезпечити зростання доходів населення.

«А, наприклад, ухвалення податку на виведений капітал скоріше на певний період скоротить податкові надходження, що, знову ж таки, суперечитиме бажанню наростити доходи населення», – констатував він, уточнивши, що з іншого боку, це формує в середньостроковому вимірі інвестиційну привабливість України.

«Однак без зростання кредитування економіки ані інвестицій не буде, ані поточного економічного зростання. А розуміння цього немає ані в уряді, ані в Нацбанку», – підкреслив Борис Кушнірук.

За даними «Слова і Діла», в досьє прем'єра понад 400 обіцянок, у тому числі щодо підвищення мінімальної та середньої заробітних плат. Відзначимо, що більшість обіцянок очільника Кабміну отримали статус «виконано».

Докладніше про те, скільки обіцянок виконав, а скільки провалив кабмін Гройсмана, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: