Чи подорожчає опалення в 2018 році: чого чекати українцям

Читать на русском

У розпал опалювального сезону, та ще й з наближенням Хрещенських морозів, українці з тривогою прислухаються до новин про ціни на теплоенергію. Тим більше, що за прогнозом Міністерства економічного розвитку і торгівлі, в 2018 році тарифи на газ можуть зрости на 19%, а на тепло, гарячу воду та електроенергію – на 20%. Буде подорожчання чи ні, залежить від того, чи підніме уряд ціну на газ на вимогу МВФ.

Принаймні на період опалювального сезону 2017/2018 Гройсман пообіцяв не піднімати ціну на газ для населення. Проте в 2018 році тарифи на тепло в деяких регіонах зменшилися, а в деяких – піднялися. Чому так сталося, розбиралися аналітики «Слова і Діла».

Ще у вересні 2017 року уряд своєю постановою затвердив порядок розрахунку середньозважених тарифів на теплову енергію, вироблену з газу. Перед Новим роком Держагентство з енергоефективності та енергозбереження України опублікувало рекомендовані для місцевих органів влади середньозважені тарифи для населення й бюджетних установ, а також тарифи на транспортування та постачання теплової енергії.

Ґрунтуючись на цих розрахунках, органи місцевого самоврядування можуть встановлювати підприємствам тарифи на теплову енергію з відновлюваних джерел на рівні 90% середньозважених тарифів.

Тарифи в Україні: політизація процесу та припинення співпраці з МВФВ МВФ заявили, що Україна має підняти ціни на газ до рівня імпортного паритету. Уряд – проти. Оцінку ситуації дали експерти.

Тобто в Україні є регіони, де для опалення житлових будинків використовується лише газ, є такі, які використовують змішані види палива, наприклад, мазут або вугілля. А в Закарпатській області ще в 2012 році взагалі відмовилися від централізованого опалення. Тому для кожної області були розраховані рекомендовані тарифи, в яких враховувалися витрати на транспортування та поставку теплоенергії.

Так, у Києві тарифи на тепло були знижені з 1414,45 до 1355,83 грн/Гкал на місяць (для будинків, обладнаних загальнобудинковими або квартирними лічильниками), а для будинків без тепломірів тариф знизився з 32,91 до 31,55 грн за кв. м опалюваної площі.

Ледь відчутно знизилися тарифи в Одеській, Донецькій, Житомирській, Луганській та Хмельницькій областях.

Найвищі середні тарифи тепер діють у Харківській (зросли на 20,1%), Чернігівській (на 18,9%), Волинській (на 9,4%) і Рівненській (на 9,4%) областях. Зовсім не змінилися тарифи в Тернопільській і Чернівецькій областях.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше повідомлялося, яку частину своїх доходів витрачають українці на комуналку. Також «Слово і Діло» писало про те, що Юлія Тимошенко обіцяла оскаржити в суді рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на тепло для населення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: