Тарифи в Україні: що стало прихованим квазіподатком для споживача

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Ідея плати за газові мережі негативна. Облгази – тарифні компанії і їхні затрати закладаються до тарифів споживачам. Що більше роздуваються затрати, то більше зростають тарифи.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповів експерт з енергетичних питань Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

«По суті, плата за газ – це прихований квазіподаток на споживача, а не на якогось Фірташа. Наприклад, в обґрунтуванні підвищення тарифу ПАТ «Черкасигаз» вказана плата за «експлуатацію державних мереж» у розмірі 32,7 мільйона гривень, які тепер мають лягти до тарифу споживача», – зазначив Герус.

На його думку, це неправильне рішення, оскільки багато мереж побудовані не якоюсь державою, а самими споживачами.

Яку частку своїх доходів витрачають українські сім'ї на комунальні платежі«Слово і Діло» підготувало інфографіку про щомісячні витрати на оплату комунальних послуг по відношенню до доходів середньої української сім'ї.

«У корумпованій державі кожен новий грошовий потік для якихось чиновників згори – це зло. Навіщо цей сумарний щорічний потік кешу в розмірі близько мільярда гривень, для яких розумних потреб?», – додав він.

Експерт підкреслив, що ми живемо в умовах обмежених ресурсів, тому краще використати ці гроші на встановлення лічильників.

«Є ще з десяток більш корисних варіантів, як витратити гроші. Однозначно, така плата призводить до зростання тарифів», – наголосив Герус.

Нагадаємо, минулого року в Україні запропонували запровадити абонплату за газ і мають намір запровадити пеню за борги з комуналки з 2019 року.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: