Політики з народу: хто стане новим «героєм» і яких союзів очікувати

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

2018 й – це передвиборчий рік для українських політиків. І що далі, то частіше ми будемо чути обіцянки про те, що «слуги народу» планують зробити в країні та з країною. Головна інтрига в тому, хто включиться в інформаційну кампанію, чого чекати від уже бувалих політичних персонажів та які нові гравці з'являться. Чи знайдеться той, чиїм обіцянкам зможуть повірити українці?

«Слово і Діло» дізналося про появу нових «героїв» та активізацію політичних гравців у новому році.

Вакарчук у великій політиці

Скоріш за все, активізується Святослав Вакарчук і люди, які навколо нього, припустив політолог Ігор Петренко.

На його думку, це буде нова генерація.

«Як то кажуть, якщо зірки запалюють, значить, це комусь потрібно. Якщо ведуться такі розмови, тим більше Вакарчук уже активно взявся за освіту, то навряд чи це просто так і він залишатиметься просто громадським діячем», – зазначив Петренко.

Маючи певний капітал, Вакарчук захоче його реалізувати. Можливо, він не гратиме першу скрипку, але може підтримувати якусь команду.

«Він уже пробував пристати до інших проектів. Це був негативний досвід. Він може створити щось своє, особливо з огляду на те, що має фінансову підтримку впливових кіл і при цьому позитивний образ в очах українців за всіма напрямками – і як діяч, і як музикант, і просто як людина», – додав він.

На його думку, крім Вакарчука, з'являться ще проекти, але не відразу.

Що наобіцяли українські політики на 2018 рікЩо українські чиновники запланували на 2018 рік. Слово і Діло зібрало основні обіцянки і вийшов календар.

«Робитимуть ставку на особистість, яку використовуватимуть як певний трамплін для розкрутки, а вже після виборів до Ради буде видно, хто зміг про себе голосно заявити, будуть певні нові проекти», – уточнив експерт.

Тимошенко-Аваков

За його словами, будуть нові союзи опозиційного та провладного характеру.

«Можна говорити не про об'єднання, але про єдиний медійний напрямок Авакова й Тимошенко. Конструкція «вона президент – він прем'єр» може бути дієвою, зважаючи на те, що певний ресурс має бути», – наголосив Петренко.

З огляду на складні відносини Порошенка з Аваковим, величезну неприязнь один до одного, такий варіант можливий, підкреслив політолог.

Амбіції прем'єра

«Гройсман також гратиме свою роль. Він звичайно не виступить безпосередньо проти Порошенка і команди БПП, особливо якщо буде відчуватися, що у нього є реальний шанс переобратися на другий термін, але в той же час комунікації Гройсмана-Яценюка будуть. Не виключений пошук інших партнерів, який був раніше і буде далі. У Гройсмана є свою амбіції», - пояснив експерт.

Луценко в грі

«Свою гру буде вести Луценко. Але все залежить від реальних шансів Порошенка», - додав він.

Сім мішків вовни: найбезглуздіші обіцянки 2017 рокуАналітики Слова і Діла зібрали найбезглуздіші обіцянки року, що минає. Хто з'їсть свою краватку, відрубає руки, а хто й узагалі готовий кликати гномів на допомогу.

За його словами, Луценко також має дуже високі амбіції, і є інформація, що він вимагає якихось гарантій від президента з приводу того, що стане його наступником.

«Луценко має зараз зайняти певну нішу, і в разі зволікання президента з цим і небажанням розставити всі крапки над «і» щодо якихось гарантій, наприклад, високої посади, того ж прем'єра, з боку Луценка можуть бути різні варіанти. Тим більше прокуратура втрачає привабливість для нього», – констатував Петренко.

Якщо зрушень у питанні високої посади не буде, то, можливо, не відразу, але Луценко може бути претендентом на першу скрипку, особливо якщо в Порошенка виникнуть проблеми з переобранням.

Рух нових сил

Партія Саакашвілі поки не має серйозної підтримки, але вона зростає, звернув увагу експерт.

На його думку, рішення, ухвалені українською владою, підвищили рейтинг цієї політсили.

«Проект може рухатися, але головне питання в тому, як поводитиметься Саакашвілі. Є реальна можливість, що він поїде до Нідерландів. Поки політик взяв паузу. Стратегії на 2018 рік також поки немає. Але, за різними соціологічними даними, до 5% вони можуть наблизитися. З іншого боку, наскільки вони зможуть у цій широкій палітрі реалізуватися – поки питання», – пояснив він.

Підсумовуючи, він підкреслив, що президентські вибори – це завжди маркер, який визначає орієнтацію політичних сил уже на парламентських виборах.

«Важливо, хто стане президентом, хто буде другим, яку хто матиме підтримку. Зважатимуть на це. Зараз ми бачимо контури, але чітке оформлення буде після президентських виборів», – резюмував Ігор Петренко.

Раніше аналітики порталу з'ясували, хто з чиновників найбільше наобіцяв у 2017-му.

Також «Слово і Діло» повідомляло, як змінився рівень відповідальності фракцій і депутатських груп ВР.

Список найбезглуздіших обіцянок 2017 року – в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: