Спецдекларація для багатих: як контролюватимуть надприбутки та що це змінить

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Ініціатива Мінфіну – в логіці процесу деофшоризації. Вона полягає в тому, що люди з наддоходами мають надавати не лише звітність, але й має бути доступ податкових органів до їхніх банківських рахунків за спеціальною процедурою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи пропозицію Мінфіну запровадити спецдекларацію для багатих.

«Це робиться для того, щоб ми мали можливість долучитися до певного плану BEPS та обмінюватися інформацією про наддоходи, які отримують за кордоном наші громадяни. Таким чином, Україна має шанс посилити контроль за рухом капіталу громадян», – пояснив Несходовський.

Час пішов: хто з українських політиків першим покаже е-деклараціюДержавні службовці, інші суб’єкти декларування зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати е-декларації за минулий рік.

На його переконання, така ініціатива правильна та необхідна, щоб принаймні мати можливість боротися з виведенням капіталів в офшорні зони.

«Це спроба контролювати ухилення від сплати податків та різних подібних дій, які завдають шкоди державі», – зазначив він.

За його словами, система для багатих має бути такою ж, як і загальна, тому що не обов’язково йдеться про держосіб, адже є люди, які отримують наддоходи й при цьому не сплачують податки.

«Коли люди отримують прибутки в сотні мільйонів гривень, не сплачують чи сплачують мізерні податки – це ненормальна ситуація», – підкреслив фахівець.

Експерт звернув увагу, що хоча й мають місце нарікання на систему е-декларування як таку, це робиться з метою дискредитувати ініціативу декларування.

«Звичайно, багатьом можновладцям, які були змушені показати мільйонні статки, система декларування, м'яко кажучи, не подобається. Тому йде навіть проплачене поширення інформації про те, що е-декларування не працює», – уточнив він.

Фахівець додав, що система е-декларування діє в багатьох країнах світу і є ефективним інструментом контролю доходів чиновників.

Чи стали українці жити кращеАналітики «Слова і Діла» продовжують підбивати підсумки року й цього разу вирішили розібратися, чи стали українці останнім часом жити краще.

«Ми маємо право знати й розуміти, що отримують ці доходи не за рахунок звичайних громадян. Спецдекларація необхідна, по-перше, для наповнення бюджету, а по-друге, це зобов’язання України, щоб потім здійснювати обмін податковою інформацією з іншими країнами, які долучилися до плану боротьби з офшорними схемами виведення капіталів за кордон», – резюмував Ілля Несходовський.

Раніше аналітики порталу з’ясували, чи стали українці жити краще.

Як змінилися доходи українців за підсумками останньої деклараційної кампанії – в матеріалі за посиланням.

Раніше ми писали, хто з українських політиків першим покаже е-декларацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: