АМКУ завершив розслідування змови держбанків

Читать на русском
АМКУ завершив розслідування можливої змови трьох держбанків (ПриватБанку, Ощадбанку та Укргазбанку) через одночасне зниження ставок за депозитами й виніс свій вердикт.

АМКУ завершив розслідування можливої змови трьох держбанків (ПриватБанку, Ощадбанку та Укргазбанку) через одночасне зниження ставок за депозитами й виніс свій вердикт.

Так, 28 грудня 2017 року АМКУ схвалив рекомендації Міністерству фінансів щодо розвитку конкуренції на ринку банківських послуг, передає «Слово і Діло» з посиланням на FinClub.

Ані санкцій, ані покарань не буде.

«Рекомендації надані за результатами дослідження функціонування ринку банківських послуг у контексті збільшення кількості банків державного сектора й зростання частки зазначених банків у окремих сегментах ринку банківських послуг», – повідомили в АМКУ.

При цьому у відомстві нічого не говорять про те, чи виявив АМКУ докази змови й зловживання монопольним становищем держбанків, а говорять лише про причини, які роблять можливими «узгоджені» дії.

«Антимонопольний комітет рекомендував Міністерству фінансів з метою недопущення спотворення конкуренції на ринку банківських послуг вжити заходів щодо забезпечення умов призначення голів та членів наглядових рад державного банку та банку з державною часткою, що унеможливлюють виконання ними узгодженої поведінки або вирішального впливу на ринок», – заявили в АМКУ.

Ці рекомендації є обов'язковими для розгляду Мінфіном.

У Ощадбанку та Укрексімбанку, які на 100% належать державі, немає дієздатних наглядових рад. А законопроект, який має усунути політичний вплив на держбанки, досі не ухвалений парламентом. У ПриватБанку та Укргазбанку є працездатні наглядові ради, в яких до того ж є незалежні директори.

В НБУ розробили схему перевірки збиткових банківЩомісячне розкриття інформації забезпечить більшу прозорість діяльності окремих банків та банківського сектора загалом.

Нагадаємо, що ще 20 лютого 2017 року три держбанки – ПриватБанк, Ощадбанк та Укргазбанк – одночасно знизили ставки за депозитами.

24 лютого АМКУ скерував запити про надання інформації до трьох професійних об'єднань учасників ринку банківських послуг і банки для вивчення питання про можливу змову державних банків.

Нагадаємо, в НБУ розповіли, до чого призведе рекордне падіння ставок за депозитами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: