Рішення суду щодо «Нафтогазу» та «Газпрому»: чи була «перемога» для України

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Річ у тім, що заяви про перемогу, м'яко кажучи, не зовсім відповідають дійсності. «Газпром» якраз залишився у виграшному становищі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи рішення Стокгольмского суду щодо спору «Нафтогазу» з «Газпромом», яке в АП назвали «перемогою України».

«Так, скасований принцип «бери або плати», але якщо раніше Україна не хотіла купувати у РФ газ, то тепер суд просто зобов'язав «Нафтогаз» купити в «Газпрому» 3-4 мільярди кубометрів газу цього року. І наступного, скоріш за все, стільки ж. Крім того, «Нафтогаз» зобов'язали виплатити «Газпрому» 2 мільярди доларів. «Газпром» першим стоятиме на порозі «Нафтогазу» й вимагатиме, щоб якомога швидше виконувалося рішення арбітражу», – зазначив Рябцев.

В Україні будь-яка «перемога» згодом перетворюється на «зраду», а будь-яка «зрада» миттєво стає «перемогою». Те, що заявила влада після рішення Стокгольма, є реальною інформаційною маніпуляцією рішенням суду.

«Тим більше інших джерел у нас немає, а народ ще хоч трохи, але схильний вірити обраним ним представникам влади», – додав фахівець.

«У тонкощах рішення розбираються не так багато людей. У «Нафтогазі», в юридичних фірмах, які були найняті для того, щоб вести цю справу. Громадськості потрібно було щось сказати. Просто якщо раніше влада хоча б якимось чином намагалася вуалювати свої неправдиві заяви, то зараз про це особливо ніхто не турбується. А неправда, яку повторять сто разів, стане правдою», – уточнив експерт.

Крім того, не зовсім зрозуміло, що ще буде з газом, який поставляли до ОРДЛО, підкреслив енергетик.

Насалик зобов'язаний реорганізувати НАК «Нафтогаз України»Сказано 14 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Ми не маємо платити. Але річ у тім, що «Газпром» не згадує про це. А якщо не згадує, скоріш за все, ми за нього й платитимемо, за всі ті поставки, які здійснювалися до Донецька та Луганська через неконтрольовані компресорні станції», – резюмував Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, програма діяльності Кабміну зобов'язує Ігоря Насалика реорганізувати НАК «Нафтогаз України». За даними «Слова і Діла», в досьє міністра енергетики більш ніж 40 обіцянок, більшість з яких мають статус «у процесі». Детальніше – за посиланням.

Раніше аналітики порталу з'ясували, що вже наобіцяли українські політики на 2018 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: