Бюджет-2018: Гриневич розповіла, скільки грошей виділено на науку

Читать на русском
У повідомленні підкреслюється, що важливою новацією в бюджеті 2018 року є те, що для НАНУ відкрита нова програма Підтримка розвитку пріоритетних напрямків досліджень, на яку передбачено 500 млн грн.

На фінансування науки передбачено 6,1 мільярда гривень у 2018 році.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Міністерства освіти і науки України.

«Цьогоріч фінансування науки в Україні збільшилося більш ніж на 30% – із 4,7 мільярда гривень у 2017 році до 6,1 мільярда гривень у 2018 році», – йдеться в повідомленні.

У ньому наголошується, що істотно зросло фінансування Національної академії наук України – понад 38%, водночас кошти на університетську науку збільшилися лише на 12,3%.

«У 2017 році ми змогли вийти з драматичного зниження фінансування на науку, яке досягло мінімуму в 2016 році й склало 0,16% ВВП з держбюджету», – наводить прес-служба слова міністра освіти і науки Лілії Гриневич.

При цьому вона зазначила, що сьогодні основне фінансування на науку йде до Національної академії наук, яка абсолютно незалежна від міністерства й розпоряджається своїм бюджетом самостійно. Так, у 2017 році в розпорядженні НАНУ було 2,7 млрд грн, а фінансування на науку, яким розпоряджається міністерство (а це фінансування на університетську науку), склало лише 621,5 млн грн.

«Університетська наука, за яку відповідальний міністерство, отримує лише 10% від загального обсягу фінансів на науку», – зазначила міністр.

У повідомленні підкреслюється, що важливою новацією в бюджеті 2018 року є те, що для НАНУ відкрита нова програма «Підтримка розвитку пріоритетних напрямків досліджень», на яку передбачено 500 млн грн.

«Кошти надаватимуться науковим установам, які будуть атестовані по вищому розряду. Про що йдеться? Ми запропонували систему атестації для наукових установ, і ті, хто досягне високого рівня, отримають додаткове наукове фінансування. Ми хочемо запровадити таку програму й для університетської науки. Протягом 2018 року ми будемо здійснювали відповідну підготовчу роботу», – повідомила Гриневич.

Раніше міністр повідомила про свою зарплату за грудень.

Також Гриневич пообіцяла вчителям підняти зарплати вже із січня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: