Чим запам'ятається 2017-й. Головні події року, що минає, в світі

Читать на русском

Багатий на події 2017 рік виявився для світу особливо бурхливим: за цей час пройшли вуличні протести, мітинги і революції, відбулися президентські вибори і інавгурації, дипломатичні скандали, культурні злети і падіння...

Згадаймо, 2017 рік почався з урочистої інавгурації 45-го президента США Дональда Трампа у Вашингтоні 20 січня. Але незабаром після цього в міжнародній політиці почалися проблеми - режим Асада застосував хімічну зброю проти палестинських повстанців, а США завдали удару по сирійській авіабазі поблизу міста Хомс 7 квітня.

Далі відбулася ще одна інавгурація, але вже у Франції, де на виборах 5 травня в другому турі переміг Еммануель Макрон. Так само в цьому місяці в Брюсселі пройшов форум НАТО, а 5 червня до Альянсу нарешті приєдналася Чорногорія.

12 червня РФ сколихнули вуличні протести проти корупції у вищих ешелонах влади. А 2 серпня ми знову почули про Трампа, який підписав закон про протидію ворогам США і запровадив санкції проти КНДР, Сирії та Росії. Через деякий час в КНДР, в помсту США, провели випробування водневої бомби, що призвело до потужного землетрусу.

Восени, як багато хто пам'ятає, було неспокійно в іспанській Каталонії, де 1 жовтня відбувся референдум про незалежність регіону і пройшли масові протести проти політики Мадриду. А вже через 20 днів в Зімбабве відбувся військовий переворот і президент Мугабе склав свої повноваження.

У кінці листопада вартість популярної криптовалюти біткойн вперше перевищила 10 тисяч доларів, а 6 грудня президент США ухвалив скандальне рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

І наостанок, 19 грудня Генасамблея ООН засудила порушення Росією прав людини в окупованому Криму...

Детальніше - на інфографіці.

Раніше соціолог Олександр Шульга підвів підсумки 2017-го і повідомив про три головні провали року, що минає.

Нагадаємо, що ми також назвали головні події року в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: