Підсумки 2017 року: топ-3 головних провалів

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

2017 рік запам'ятається відразу кількома скандалами та провалами, відгомони яких ми ще неодноразово почуємо наступного року. Були замахи, акції за імпічмент, затримання політиків та непорозуміння із сусідніми країнами, які ще донедавна вважалися союзниками.

«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, якими були головні невдачі цього року.

Доктор соціологічних наук Олександр Шульга, підбиваючи підсумки року, зауважив, що доцільно свідомо не торкатися реформ – пенсійної, медичної, освітньої, оскільки в них надто багато як позитивних, так і негативних аспектів.

«Цей рік, як скаже у своїй новорічній промові Петро Порошенко, був складним. Дійсно, було багато негативних процесів, але можна виділити головну трійку подій зі знаком «мінус», – заявив експерт у коментарі «Слову і Ділу».

Підрив основних принципів держави

«Прорив кордону прихильниками Міхеіла Саакашвілі в жовтні та відбиття його з рук правоохоронців у грудні стали прямою атакою на кілька фундаментальних принципів будь-якої держави – непорушність кордонів та монополію держави на насилля», – нагадав він.

Підсумки 2017 року: поразки та перемоги УкраїниОднією з провальних подій року, що минає, є протистояння новостворених антикорупційних органів та правоохоронців старого гарту.

Експерт припустив, що з великою долею ймовірності такі атаки на державність та її атрибути триватимуть і в 2018 році.

НАБУ проти всіх

Соціолог уточнив, що серед основних проблем, які бентежать українців, економічні негаразди, війна на Донбасі та корупція.

«Однак якщо перші дві проблеми найближчим часом суттєво неможливо вирішити з об’єктивних причин, то корупція та її помітне подолання могли б стати ключем для виборчої кампанії 2019 року. Натомість ми бачимо потужний і неприкритий супротив системи антикорупційнм органам, які також припускаються багатьох помилок у медійному полі», – пыдкреслив Шульга.

Завдання мінімум на цей рік – дискредитація антикорупційного руху – виконане «старою» елітою на 4 з плюсом.

На його думку, ще один «мінус» отримав уряд за позицію щодо обрання голів місцевих держадміністрацій.

Ручне призначення голів місцевих держадміністрацій

«За ухваленням законопроекту №7126 про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби, який фактично виводить із закону про держслужбу керівників місцевих держадміністрацій, їхніх перших заступників та заступників, стоїть чітке небажання владної команди «жити по-новому», – пояснив він.

«Це прямий сигнал про те, що влада має намір використовувати адміністративний ресурс на місцях, як і їхні «недемократичні» попередники», – резюмував Олександр Шульга.

Детальніше про поразки та перемоги цього року – за посиланням.

Чи стали українці жити краще, можна дізнатися з нашої інфографіки.

Раніше аналітики порталу з’ясували, чиїми голосами ухвалювали ключові законопроекти в 2017 році.

Також «Слово і Діло» повідомляло, як змінився рівень відповідальності фракцій і депутатських груп ВР.

Список найбезглуздіших обіцянок 2017 року – в матеріалі за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: