Підсумки 2017 року: події та реформи, які можуть змінити країну

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Можна багато критикувати дії нинішньої влади. Наприклад, абсолютно зупинена земельна реформа, заблоковані шанси на створення ринкових механізмів, але все ж таки деякі зрушення цього року також відбулися.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Яблонський, підбиваючи підсумки політичного року.

«Однією з найголовніших подій цього року стало надання Україні безвізового режиму. Це можливість для українців вільно пересуватися світом, можливість, якої не було протягом багатьох років. Це по-іншому змушує сприймати світ. Це не реформа, але однозначно досягнення цієї влади», – констатував експерт.

На його переконання, серед реформ, які дійсно можуть щось змінити, слід виокремити пенсійну.

«Пенсійна реформа була однозначно на часі. Впорядкування всіх речей, пов’язаних із пенсійним забезпеченням своєчасне. Реформа дає певні надії на те, щоб отримувати гідні пенсійні виплати. Поєднання різних типів цього забезпечення розширює можливості», – додав Яблонський.

Як виконують обіцянки лідери електоральних рейтингівКінець року – час підбиття підсумків та нових планів. Аналітики Слова та Діла прорахували, як би проголосували наші співвітчизники, якби вибори президента України були наступного тижня.

Політолог також виділив медичну реформу, оскільки Україна обрала шлях, коли «гроші ходять за пацієнтом», і можна сподіватися на зміни на краще порівняно з теперішнім станом.

«Є сподівання, що з’явиться можливість обирати фахівців. Відповідно, це підвищить конкретне професійне середовище лікарів. Тепер лікарі не просто отримуватимуть зарплатню, а розумітимуть, що поганим лікарем бути невигідно, а отже, це шлях до вдосконалення», – пояснив фахівець.

Медична реформа закладає певні механізми покращення охорони здоров'я в Україні, підкреслив він.

З того, що продовжується, попри намагання нівелювати досягнення, – це реформа децентралізації, нагадав політолог.

«Реформа децентралізації призвела до появи грошей на місцях. Так, тривалий час говорилося про підвищення ролі місцевого самоврядування, але ніколи практично не виділяли грошей. Зараз гроші пішли. Люди зрозуміли важливість цих перетворень», – уточнив експерт.

За його словами, на прикладі місцевих виборів до громад було видно, як селяни тепер включені у виборчий процес.

«Це означає, що люди зрозуміли важливість цієї реформи для себе», – наголосив він.

Інша річ, звернув увагу політолог, що досить часто замість реального розвитку територій, власних громад спостерігаються намагання провести якісь косметичні речі.

«Це трохи покращує життя людей, наприклад, ремонт якоїсь дороги чи нові вікна у школі, але це не внески в розвиток. Це радше підтримка інфраструктури. Уміння використовувати правильно кошти, мабуть, прийде з часом. Важливо, що реформа все ж таки триває», – резюмував Василь Яблонський.

Як виконують обіцянки лідери електоральних рейтингів – у матеріалі за посиланням.

Раніше аналітики «Слова і Діла» підрахували, як змінився рівень відповідальності фракцій і депутатських груп ВРУ VIII скликання в 2017 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: