Політичні підсумки 2017 року: криза довіри та розділення суспільства на бідних і багатих

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Українські політики в 2017 році змушували і засмучуватися, і радіти. Блокування трибуни та скандали коаліції змінювалися затишшям, голосуванням за реформи й обіцянками, зокрема прем'єра, «провести результативну роботу, яка різко змінить життя українців». На жаль, для «слуг народу» обіцяти не завжди означає виконувати. Політичне затишшя в Раді не було таким тривалим, а декларації прем'єра «побудувати економічно сильну, розвинену й демократичну державу» поки виглядають радше як далеке майбутнє України.

«Слово і Діло» вирішило згадати, яким був 2017 політичний рік.

Як виконують обіцянки лідери електоральних рейтингівКінець року – час підбиття підсумків та нових планів. Аналітики Слова та Діла прорахували, як би проголосували наші співвітчизники, якби вибори президента України були наступного тижня.

Директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, підбиваючи політичні підсумки року, підкреслив, що 2017-й став роком руйнування дуже багатьох надій.

2017-й став роком внутрішньополітичної та економічної стагнації в Україні, заявив політолог.

«Так, звичайно, можна говорити про відносну політичну та економічну стабілізацію порівняно з 2014 роком, трохи зросли доходи громадян, пройшло Євробачення, ми лібералізували безвіз. Це позитивні кроки», – зазначив експерт.

Однак нинішній рік ознаменувався негативними процесами – депопуляцією та імміграцією, підкреслив фахівець.

«Наприклад, народилося на 30 тисяч менше українців. Ми бачимо, що те зростання доходів, яке є, просто з'їдає інфляція. Деяка продукція взагалі подорожчала критично. 60-70% українців на сьогодні за межею бідності. І, скоріш за все, таких людей наступнонр року буде ще більше. Цьогоріч кількість таких людей збільшилася на 15%, у той час як найбагатші люди стали багатшими на 40%», – уточнив Бортник.

За його словами, семимильними кроками в Україні йде процес розшарування суспільства на найбідніших і найбагатших.

Гройсман обіцяє ріст національної економікиСказано 30 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

На його думку, в політичній сфері президент сконцентрував всі повноваження й, окрім контролю над парламентом, отримав контроль над судовою системою.

«На жаль, продовжує осідати довіра суспільства до влади загалом», – додав він.

«Україна певною мірою розчарувала цього року й отримала кризу розчарування від міжнародних партнерів. Спостерігається певна втома від того, що українська криза не вирішувється, а позиція влади далека від тієї, що могла б сприяти вирішенню цієї кризи», – резюмував Руслан Бортник.

Як змінився рівень відповідальності фракцій і депутатських груп ВРУ VIII скликання в 2017 році – за посиланням.

Раніше аналітики «Слова і Діла» порівняли, чи збігається рівень підтримки політиків українцями з рівнем їхньої відповідальності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: