Соціальні виплати-2018: що обіцяють та якими будуть наслідки

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Наступного року обіцяють збільшити мінімалку та пенсійні виплати. Фактично є три інструменти, за рахунок яких можна виконати будь-які обіцянки, – інфляція, девальвація та запозичення. В принципі, бюджет збалансований і правильний, але певні помилки наявні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи перспективи збільшення соцвиплат наступного року, зокрема мінімальних зарплат та пенсій.

«Помилка в тому, що не можна підвищувати мінімальну зарплату без того, щоб не довести рівень пенсій до європейських стандартів – 60% від мінімальної зарплати. Якщо вона зараз 3200 гривень, то мінімальна пенсія має бути 2 тисячі», – зазначив Савченко.

«Коли до цього дійдуть, то будуть збалансовані рахунки. А наразі буде соціально несправедливо підвищувати мінімалку в основному для чиновників, а пенсіонерів залишати з інфляцією, девальвацією та максимально низькими пенсіями, на які неможливо прожити», – додав економіст.

Він уточнив, що немає жодного резону підвищувати мінімалку та інші виплати шляхом інфляції та девальвації.

«Потрібно домогтися стабільності валюти, перш за все зменшити інфляцію до 5%, а потім дуже обережно маніпулювати з мінімальною зарплатою», – підкреслив експерт.

За його словами, необґрунтоване підвищення мінімальної зарплати призведе до інфляції та девальвації.

«Наслідком стане соціальна несправедливість, тому що пенсії залишаються на старому рівні. Розрив між мінімальними пенсіями та мінімальними зарплатами не може бути меншим за 40%. Тобто 60% від мінімалки. Це аксіома. Зараз ці пропорції порушені», – пояснив експерт.

На його переконання, це головна проблема, яка збільшує розрив між пенсіонерами та працюючими людьми, що є неприпустимим у цивілізованих країнах.

Стало відомо, скільки обіцянок упродовж року виконав і провалив Кабмін ГройсманаЛедь не щодня глава уряду Володимир Гройсман запевняє, що він людина слова. Перевірити, чи так це насправді, може лише Слово і Діло. Ми підбили підсумки виконання обіцянок у 2017 році не лише Гройсманом, але й усіма міністрами його Кабінету.

«Якщо ми декларували європейські цінності, то вони мають бути не лише на словах, але й у соціальній політиці. Не можна порушувати ані закони економіки, ані принципи соціальної справедливості, якщо ми будуємо соціально-ринкову економіку», – резюмував Олександр Савченко.

Нагадаємо, до держбюджету на наступний рік заклали понад 120 мільярдів гривень соціальних виплат.

За даними «Слова і Діла», на рахунку прем’єр-міністр Володимира Гройсмана понад чотириста обіцянок, у тому числі щодо підвищення зарплат та пенсій. Детальніше – за посиланням.

Дізнатися, скільки обіцянок упродовж року виконав і провалив Кабмін Гройсмана, можна з нашої інфографіки.

Раніше аналітики порталу з’ясували, що наобіцяли українські політики на 2018 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: