Третій рік війни на Донбасі: яку зброю США зважилися поставити Україні

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Адміністрація президента США Дональда Трампа схвалила озброєння України. Вашингтон поки готовий надати лише стрілецькі снайперські комплекси – відомі великокаліберні гвинтівки Barrett, але й цей крок є сигналом про те, що «червона лінія» пройдена й США нададуть Києву «летальну» зброю.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Рубікон перейдено. Яку зброю США надасть Україні та що за цим стоїть» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович зазначив, що снайперська система M107A1 – це одна з модифікацій відомої американської снайперської гвинтівки Barrett, яку так назвали на честь її винахідника, колишнього офіцера правоохоронних служб США Ронні Барретта. Первинний варіант М82 був розроблений у 1980-ті роки й поступив на озброєння армії США напередодні першої війни в Перській затоці в 1990 році.

«Хоча сухопутні війська Швеції почали купувати цю зброю роком раніше», – уточнив він.

«Це надзвичайно потужна, далекобійна гвинтівка калібру 12,7х99 міліметрів (перша цифра позначає сам калібр, друга – довжину гільзи патрона), яка належить до класу «антиматеріальна», тобто призначена для виведення з ладу автомобілів, легкої броньованої техніки, а також піхотинців, що перебувають в укритті», – додав експерт.

Він нагадав, що модифікація M107A1 була прийнята на озброєння в 2011 році та являє собою полегшений варіант зброї, що дозволяє стріляти «з плеча».

Журналіст підкреслив, що наразі гвинтівки Barrett експлуатуються силовими структурами майже 60 країн світу, в тому числі в розпорядженні ЗСУ вона також є.

Зброя від Канади: що це означає для України та чи змінить співвідношення сил на ДонбасіКанада включила Україну до списку держав, яким дозволений експорт вогнепальної зброї. Оцінку такому рішенню дали експерти.

«Необхідність у таких поставках пояснювалася тим, що до початку війни в Україні максимальний калібр снайперських гвинтівок, на які могли розраховувати українські силовики, не перевищував 7,62 міліметра. Але при цьому вже в 2014 році бойовики на Донбасі використовували проти наших військовослужбовців російську 12,7-міліметрову великокаліберну снайперську гвинтівку «Вихлоп», яка за своїми заявленими характеристиками поступається Barrett, але не залишає жодних шансів піхотинцю в бронежилеті», – пояснив Попович.

Посилаючись на думку полковника запасу Юрія Повха, експерт уточнив, що хоч раніше Barrett волонтерськими каналами й потрапляв у розпорядження армії, але були проблеми з боєприпасами.

«Дуже часто волонтери забезпечували гвинтівку не спеціальними снайперськими, а більш дешевими кулеметними патронами. Для Barrett використовується боєприпас, прийнятий на озброєння ще в 1921 році для кулемета Browning. Однак снайперський і кулеметний боєприпаси сильно відрізняються за характеристиками, точністю та якістю виконання. Вони просто летять у ціль по-різному», – наголосив він.

Журналіст звернув увагу на те, що в Україні також виробляють великокаліберні снайперські гвинтівки.

«Харківський концерн ХАДО розробив власний варіант снайперської гвинтівки Rhino Hunter, яка пристосована саме під НАТОвський боєприпас калібру 12,7х99 міліметрів», – зазначив він.

За його словами, рішення США про постачання снайперських комплексів M107A1 разом з аксесуарами, комплектуючими та боєприпасами виключає появу в нашій країні «неправильних» патронів.

«Світовій спільноті дали чіткий сигнал, що Україна вже отримає зброю, яка вбиває», – процитував Попович військового Повха.

На його переконання, якщо враховувати те, що пишуть американські ЗМІ, то рішення Трампа – це зміна підходів Адміністрації президента США в питаннях військової допомоги Україні, оскільки попередник Трампа Барак Обама не наважувався на такі дії.

Докладніше читайте в матеріалі «Рубікон перейдено. Яку зброю США нададуть Україні та що за цим стоїть».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: