Лідери електоральних рейтингів: які проблеми у «Батьківщини» та що не так із БПП

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Цього року, згідно з усіма останніми соціологічними опитуваннями електоральної підтримки, причому абсолютно різних соціологічних центрів, серед партій поки лідирує «Батьківщина», а серед політиків – її очільниця Юлія Тимошенко.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков, оцінюючи політичні позиції головної провладної партії та її основної конкурентної політсили – «Батьківщини».

«Річ у тім, що в ситуації з «Батьківщиною» повторюється помилка 2009 та 2014 років, коли, незважаючи на те, що партія посідає перші позиції тривалий період до виборів, на сам момент виборів вона не в змозі показати критичну масу підтримки», – зазначив Биков.

Причина в тому, що електорат цієї партії досить обмежений сільським електоратом і майже не підтримується індустріальним, уточнив експерт.

На його думку, в разі, якщо цією партією не будуть запропоновані додаткові бонуси, які будуть цікавими для індустріального електорату, «Батьківщині» не варто розраховувати на перемогу на чергових чи позачергових виборах.

Як виконують обіцянки лідери електоральних рейтингівКінець року – час підбиття підсумків та нових планів. Аналітики Слова та Діла прорахували, як би проголосували наші співвітчизники, якби вибори президента України були наступного тижня.

«Якщо вони встигнуть вчасно перебудувати свою електоральну мережу, то зможуть дійсно сподіватися на більш високий рівень підтримки й формування критичної маси виборців для перемоги на виборах», – припустив політолог.

За його словами, досі зберігає лідерські позиції БПП, хоча загалом рівень довіри до влади падає.

«У них є можливість для реалізації низки ініціатив. Однак сьогодні ми спостерігаємо те ж саме, що відбувалося в 2012-2013 роках у Партії регіонів, з приводу того, що всередині фракції відбуваються міжусобиці», – підкреслив експерт.

Експерт додав, що спричинює це також і недосконалість регламенту.

«У нас не прописано, що великі партії можуть ділитися на окремі групи. Відповідно, немає прозорості й видимості того, хто з депутатів належить до якої внутрішньофракційної групи. Це створює низку колізій всередині роботи самої фракції БПП. Відповідно, впливає на позицію БПП загалом. Поки що БПП залишається в лідерах, але є великий ризик повторити помилки попередників», – резюмував Сергій Биков.

Як відомо, згідно з даними соціологів (соціологічна група «Рейтинг»), на 22 грудня найвищий рівень електоральної підтримки у екс-прем'єрки Юлії Тимошенко – 15,8%. Президента підтримують 13,8%.

Аналітики «Слова і Діла» порівняли, чи збігається рівень підтримки політиків українцями з рівнем їхньої відповідальності.

За даними порталу, президент України Петро Порошенко зміг виконати лише 39% обіцяного.

У досьє Юлії Тимошенко понад дві сотні обіцянок, більшість з яких нардеп провалила. Детальніше – за посиланням.

Раніше ми проаналізували й дізналися, як змінився рівень відповідальності фракцій і депутатських груп ВР.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: