Не твоя війна: що зробила влада для миру на Донбасі?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Після анексії Криму в 2014 році на Донбасі почалася відкрита фаза військової агресії РФ проти України. В цій авантюрі Кремль діє руками своїх маріонеток. Ще будучи лише кандидатом у президенти, Петро Порошенко пообіцяв, що антитерористична операція не може й не триватиме два-три місяці, що це лише на кілька годин. Минуло більш ніж три роки, а імперський психоз кремлівського керівництва на частині української території триває досі. Тепер, уже в ролі глави держави, Петро Порошенко обіцяє повернути Донбас.

Тим часом у зоні АТО вчергове оголосили «новорічне перемир'я», а Донбас більше нагадує бомбу із запущеним годинниковим механізмом. Як і коли він спрацює, не знає ніхто, що, втім, не заважає українським політикам говорити про можливість повернення миру.

Що за цей час українська влада зробила для обіцяного миру та чого чекати далі?

Експерт із питань державної безпеки Василь Вовк нагадав, що мінський процес мав позитивний та ефективний початок.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що АТО буде тривати декілька годинСказано 26 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Ним були зупинені масові вбивства та масштабні бойові дії. Після цього процес перейшов у домінування РФ у сенсі розробки стратегії повернення Україні окупованих територій, але на їхніх умовах. Ми ці умови підписали, зафіксували в угодах 15 лютого 2015 року. Вони стали розривними й небезпечними для існування України як держави», – зазначив Вовк.

Фахівець підкреслив, що Україна поставила підпис у документі, в якому зафіксоване проведення виборів на Донбасі під контролем РФ, а це легалізація бандитів, агентів РФ, російських кураторів та спецпризнченців.

«Після цього Росія, як записано, метр за метром готова віддати нам кордон. Але на цьому кордоні будуть ті ж самі бандити й убивці, російські найманці, які переодягнуться в українську форму прикордонників, митників, візьмуть український прапор, але на поясі в них буде зав’язаний прапор російський» – додав експерт.

«Мінськ» пішов для України в зворотному напрямку. Вся ця праця, яка представляється на мінському майданчику нібито на благо України, йде на шкоду.

«Ми зафіксували особливий статус, тому що проведення виборів у ОРДЛО – це і є особливий статус, хто б що не говорив. Ми зафіксували, що маємо помилувати всіх, там не було вказано, що лише за тяжкі, особливо тяжкі, середні злочини. На це ніхто не піде, адже це розколює Україну не те що навпіл, а на кілька шматків – Буковина, Галичина, Закарпаття», – продовжив Вовк.

На його переконання, Україна за цей час зайшла в глухий кут, який прорвати неможливо, адже фактично утворена стіна.

Українській владі залишається або здавати назад, або шукати інший шлях до тієї мети, якій ми слідуємо, наголосив він.

«Натомість українська влада чомусь тупцює на місці, говорить про «Мінськ» як про спосіб повернення територій та закон про реінтеграцію, який є абсолютно фейковим», – констатував фахівець.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Він зазначив, що визнання РФ агресором давно відбулось, а сам документ немає жодного значення ані сьогодні, ані завтра, ані через місяць.

«Це не закон, а декларація. Декларації не діють, а проголошують», – акцентував військовий.

Щодо заяв про те, що Україна створила одну із найсильніших армій в Європі, то це також обман влади, продовжив експерт.

«Щоб у цьому переконатися, варто запитати самих бійців, що їм надають, як воно працює, стріляє. Тоді буде змога почути правду», – звернув увагу він.

На його думку, на сьогодні війна перебуває в замороженому стані.

«Постійні крадіжки техніки, військової амуніції, зброї, харчуванні – все це має місце. І це мільрдні суми. Війна триватиме доти, доки вона просто вигідна. Все для фронту, все для перемоги, як то кажуть», – резюмував Василь Вовк.

За даними «Слова і Діла», три роки тому президент Петро Порошенко також пообіцяв, що Україна не змінить лінії державного кордону. Досьє глави держави – за посиланням.

Детальний огляд обіцянок президента – в матеріалі «Коли ціна обіцянок – життя героїв. Три роки АТО в заявах Порошенка».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: